Τη βεβαιότητα για την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς και την ανάγκη να πετύχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαϊου, εξέφρασε ο Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς μέσω συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα «Karfitsa».
Για τη φύλαξη των συνόρων και την ασφάλεια λέει ότι «Τα ελληνικά σύνορα είναι απροσπέλαστα και η Πατρίδα μας ασφαλής. Η άγρυπνη φρουρά τους, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέκεται επί εικοσιτετράωρου βάσεως στις επάλξεις ώστε να νιώθουμε όλοι ασφαλείς».
Για την αυτοδυναμία της ΝΔ υποστήριξε ότι «είναι προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μπροστά πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.
Να μην περιπέσει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας και αδυναμίας λήψης αποφάσεων», παρουσιάζοντας και παραδείγματα ξένων χωρών που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.
«Η ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς.
Σχετικά με τα εκλογικά διλήμματα ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν «ποιος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ποιος θα σταθεί απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να είναι επιθετικός, αλλά και ποιος μπορεί να συζητήσει μαζί του στην περίπτωση που βρούμε πεδίο συνεννόησης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
Ποιος θέλει και μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά μας».
«Ψηφίζουμε για κόμμα και Πρωθυπουργό, για πρόταση διακυβέρνησης και ιδεολογία» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να συγκρίνει την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι πρέπει «να θυμηθούμε πως ο κ. Τσίπρας έκανε το 2015 τα αντίθετα εκείνων που υποσχόταν το 2014.
Λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συγκρίνουν τετραετίες.
Την τετραετία 2015-2019 που Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας και την τετραετία στην οποία Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα οποία πετύχαμε στα τέσσερα χρόνια».
Για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποκάλυψε ότι «θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα συστήματα επιτήρησής του, θα χτιστούν νέα φυλάκια του Στρατού και της Αστυνομίας και θα προσληφθούν εκατοντάδες νέοι συνοριοφύλακες».
Για την εισροή παράνομων μεταναστών είπε: «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αποτρέψει πάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες από το να διέλθουν τα σύνορα και έχουμε μειώσει το ποσοστό όσων διέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από το 75% που ήταν το 2015 σε κάτω από 10%».
Για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία θεωρεί ότι η χώρα μας «ήταν αποφασισμένη να σταθεί, όπως πάντα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον Σεπτέμβριο του 2021 όποτε και αναλάβατε καθήκοντα Υφυπουργού Άμυνας μέχρι και σήμερα, ποια ήταν η δυσκολότερη «αποστολή» που κληθήκατε να φέρετε εις πέρας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καταρχάς, δεσμεύτηκα από την πρώτη ημέρα να ενισχύσω το σύνδεσμο μεταξύ ΥΠΕΘΑ και προσωπικού, ιδίως όσων «φυλάττουν Θερμοπύλες» στις εσχατιές της Πατρίδας μας. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και λόγω των εμπειριών μου ως δημόσιος λειτουργός, δεν πιστεύω στη απομακρυσμένη και απρόσωπη διοίκηση πίσω από ένα γραφείο.
Για το λόγο αυτό, στους σχεδόν 20 αυτούς μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο, έχω επισκεφτεί 261 Μονάδες και Σχηματισμούς και έχω διανύσει περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα, από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας. Άκουσα με προσοχή τα στελέχη, τους κληρωτούς οπλίτες και τους Εθνοφύλακές μας, έμαθα πολλά και προσπάθησα να επιλύσω όσο περισσότερα θέματα μπορούσα, ορισμένα εκ των οποίων χρόνιζαν.
Θα αναφερθώ όμως και σε ένα ζήτημα εξωτερικό: Την τομή που έχει επιφέρει στο διεθνές γίγνεσθαι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο γεωπολιτικά σταυροδρόμι και ως εκ τούτου, η παραμικρή μεταβολή στο περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας την επηρεάζει. Όταν μάλιστα η μεταβολή αυτή προέρχεται από την επαναφορά του γενικευμένου πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος, προφανώς δημιουργείται σε όλους τους υπεύθυνους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας μια σειρά από πολύ δύσκολα ερωτήματα. Ποια θα είναι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης με μια επιθετική Ρωσία στα σύνορά της; Τι σημαίνει για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Τι συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια; Πώς θα εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της;
Αυτά είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα σύνθετα ζητήματα που μας απασχόλησαν και συνεχίζουν να μας απασχολούν μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο, θυμάμαι πολύ έντονα τη μεταφορά, με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανθρωπιστικής βοήθειας με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για τους Ουκρανούς πολίτες και τους ομογενείς μας, της οποίας ηγήθηκα λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης.
Ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να σταθεί, όπως πάντα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί πόροι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κατηγορηματικά ναι. Εφόσον οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι αποδεδειγμένα επιρρεπείς σε εργαλειοποίηση και χειραγώγηση, στο πλαίσιο υβριδικών τακτικών με στόχο την αποσταθεροποίηση και τους εκβιασμούς, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έχει αναχθεί σε ζήτημα εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Όχι μόνο ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής, αφού τα σύνορα στον Έβρο είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αποτρέψει πάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες από το να διέλθουν τα σύνορα και έχουμε μειώσει το ποσοστό όσων διέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από το 75% που ήταν το 2015 σε κάτω από 10%. Αναλογιστείτε τις συνέπειες για τη χώρα μας, εσωτερικά και διεθνώς, αν συνέχιζε να αποτελεί «κέντρο διερχομένων» και «αποθήκη ψυχών», όπως ήταν έως τον Ιούλιο του 2019.
Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι που το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταστεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού στην ουσία, μιλάμε για τα αυτονόητα. Είναι προφανές ότι για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, που βεβαίως συνιστούν μια εθνική εξαίρεση, οι ιδεοληψίες, η αμετροέπεια και ο πολιτικός αμοραλισμός βρίσκονται πάνω από την ανάγκη προστασίας της Πατρίδας.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράφτηκε ήδη η σχετική σύμβαση κατασκευής-επέκτασης του φράχτη, ο οποίος θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου. Θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα συστήματα επιτήρησής του, θα χτιστούν νέα φυλάκια του Στρατού και της Αστυνομίας και θα προσληφθούν εκατοντάδες νέοι συνοριοφύλακες. Κανένας και τίποτα δεν πρόκειται να μας εμποδίσει από το να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αποτελεσματικά προστατεύονται τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τα ελληνικά σύνορα είναι απροσπέλαστα και η Πατρίδα μας ασφαλής. Η άγρυπνη φρουρά τους, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέκεται επί εικοσιτετράωρου βάσεως στις επάλξεις ώστε να νιώθουμε όλοι ασφαλείς και ενισχύονται συστηματικά, με στόχο τη δημιουργία του ισχυρότερου Στρατεύματος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση, όπως η προμήθεια υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale και νεότευκτων φρεγατών Belharra, η αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4.
Όραμά μας είναι μια ισχυρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Ελλάδα, που όχι μόνο θα είναι απρόσβλητη από οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θα λειτουργεί και ως βασικός πυλώνας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών. Ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε και ποια τα κεντρικά εκλογικά διλήμματα που θα θέσετε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Είναι η κάλπη που θα τα καθορίσει όλα.
Ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός, ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα.
Ψηφίζουμε για κόμμα και Πρωθυπουργό, για πρόταση διακυβέρνησης και ιδεολογία.
Αυτά ακριβώς είναι και τα κεντρικά διλήμματα:
Ποιος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ποιος θα σταθεί απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να είναι επιθετικός, αλλά και ποιος μπορεί να συζητήσει μαζί του στην περίπτωση που βρούμε πεδίο συνεννόησης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
Ποιος θέλει και μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά μας.
Ποιος θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξης που με κόπο διασφαλίσαμε, φέρνοντας την Ελλάδα από ουραγό στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιος θα οδηγήσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
Ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας.
Ποιος μειώνει φόρους και εισφορές και ποιος επιφυλάσσει νέα φοροεπιδρομή.
Στις 21 Μαΐου θα ψηφίσουμε για να πάει η χώρα σταθερά, δυναμικά μπροστά, με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη.
Για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μιας δύσκολης τετραετίας, αλλά και για να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που βάλαμε.
Να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους και περισσότερη κοινωνική συνοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα λέγατε σε κάποιον που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα να επιλέξει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Να σκεφτεί σε ποια Ελλάδα θέλει να ζήσει.
Σε μια Ελλάδα που έρχεται από το παρελθόν, με τις παθογένειες που μας πληγώνουν ή στην Ελλάδα που βγαίνει μπροστά με άλματα στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, με νέες ευκαιρίες, δυνατότητες και προσδοκίες;
Να δουν τις πολιτικές που εφαρμόσαμε για την εκπαίδευση, την τόνωση της απασχόλησης, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σε όσους κοιτούν προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας λέμε να θυμηθούν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, την αναβάθμιση και διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών μας, την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά.
Λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συγκρίνουν τετραετίες.
Την τετραετία 2015-2019 που Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας και την τετραετία στην οποία Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα οποία πετύχαμε στα τέσσερα χρόνια δεν είναι δεδομένα και μπορεί εύκολα να χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Να μην ξεχάσουμε, τα δημοψηφίσματα, τις κλειστές τράπεζες, την υπερφορολόγηση, τις αυταπάτες, τις μπλόφες που στοίχισαν τόσο πολύ σε όλους μας. Ότι ουδέποτε τόσοι λίγοι έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Να θυμηθούμε πως ο κ. Τσίπρας έκανε το 2015 τα αντίθετα εκείνων που υποσχόταν το 2014.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε πως ό,τι είπαμε -παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που συναντήσαμε- το κάναμε.
Να σκεφτούμε προπάντων για το μέλλον, για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε, για τις μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα, στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.
Και να δούμε ποιος φλερτάρει με το παρελθόν που θέλουμε να ξεπεράσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία πάση θυσία; Και αν ναι, γιατί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε κομματική σκοπιμότητα, ούτε αλαζονεία, αλλά εθνική αναγκαιότητα.
Είναι προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μπροστά πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.
Να μην περιπέσει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας και αδυναμίας λήψης αποφάσεων.
Δείτε τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στο Ισραήλ, αλλά και ποιες δυσκολίες συνεννόησης υπάρχουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία ή διαχρονικά στην Ιταλία.
Σε έναν κόσμο αβέβαιο, σε μια γειτονιά με προκλήσεις που απαιτούν άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων, με ξεκάθαρες θέσεις για τα μείζονα θέματα που αφορούν την Πατρίδα μας.
Μια κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια και στέρεα βήματα μπροστά.
Και σήμερα υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης: η ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.