«Από την στιγμή που έχουμε μια αντιθεσμική συμπεριφορά από το τρίτο κόμμα, η μόνη θεσμική αντίδραση στα χέρια της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν οι πολίτες επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός. Πιστεύω ότι θα επιλέξουν τη ΝΔ, γιατί έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν και φαίνεται αυτό και στις έρευνες της κοινής γνώμης. Διότι μετά από τρία χρόνια, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται -και μάλιστα με σημαντικότατη διαφορά- τη ΝΔ έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο κ. Θάνο Σιαφάκα.
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας σέβονται την λαϊκή εντολή. Αν η εντολή είναι στην ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα, ο αρχηγός της δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Εάν η εντολή είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Επειδή άκουσα και την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει δήθεν περί ηττοπάθειας, ότι η συζήτηση που ανοίγει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα είναι δήθεν ηττοπαθής διατύπωση και προσέγγιση, ε, αφού θεωρούν ότι είναι πρώτο κόμμα, ποιος ο λόγος για τον οποίο δεν συναινούν; Ας έρθουν να τον ψηφίσουμε μαζί και να εφαρμοστεί άμεσα. Θα έχουμε μία πλειοψηφία άνω των διακοσίων εδρών, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα».
Κατώφλι 5% για είσοδο στη Βουλή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο νόμος Παυλόπουλου είναι ένας νόμος που τον δοκιμάσαμε, με τον οποίο κάναμε αρκετές εκλογές, προέκυψαν κυβερνήσεις. Νομίζω ότι είναι ένας νόμος που μπορούμε με ασφάλεια να τον υιοθετήσουμε, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Εγώ θα έλεγα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δούμε και το κατώφλι εισόδου, να μην είναι το 3%, να είναι ένα κατώφλι της τάξεως του 5%, όπως είναι στη Γερμανία για παράδειγμα, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα συνέβαλε και αυτό προς την κατεύθυνση της σταθερότητας».
Πολιτική σταθερότητα έναντι τουρκικής προκλητικότητας
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κλιμάκωση της τουρκικής απειλής, τουρκικών προκλήσεων, μιλούν ευθέως για εισβολή στα νησιά, τα χαρακτηρίζουν ως κατεχόμενα. Αυτό δεν έχει σκοπό μόνο το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Εάν θα δείτε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας από το πότε εκδηλώθηκε το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, στον ελληνισμό της Πόλης, μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων, η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων έγιναν όποτε στη χώρα μας είχαμε είτε ανώμαλες καταστάσεις, είτε υπήρχαν εύθραυστες κυβερνήσεις, είτε υπήρχε πολιτική αστάθεια. Άρα, λοιπόν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι πολιτική αστάθεια».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=n3m9PAfKam8