Σε σίριαλ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από τη μια οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη η Ρωσία, ενώ δικό του πόλο… φτιάχνει ο ευρωπαϊκός βορράς (Γερμανία, Ολλανδία κλπ) που αντιδρά και απορρίπτει το πλαφόν ως λύση, προβάλλοντας ως διέξοδο για την πτώση της τιμής, τη μείωση της ζήτησης.

Η εν λόγω πρόταση έρχεται να προστεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση.

Σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο και θα φανεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και (με τα μέχρι τώρα δεδομένα)    τα τοπικά συμφέροντα υπερισχύουν του συνολικού δικαίου.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες πιέζουν και έχουν καταθέσει εγγράφως πρόταση στην Κομισιόν για ένα βιώσιμο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, την Τρίτη στο ECOFIN θα παρουσιαστεί ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πρόταση για ορισμό πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου.  

Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα έχει να κάνει με τις φτωχότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες θα αδυνατούν να καλύψουν τις διαφορές στην τιμή της λιανικής του φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών (σύμφωνα με τη La Stampa), θα κληθούν να εξετάσουν αν οι προϋπολογισμοί των κρατών θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη νέα τροπή των πραγμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 19 του μήνα, αλλά και της διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Αυτά αναμένεται να συμβούν, ενώ όπως δημοσιεύσαμε νωρίτερα https://tomanifesto.gr/aisiodoxi-gia-tin-energeia-einai-i-eyropaiki-epitropi/, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ, είπε για την ενεργειακή κρίση ότι στην Ευρώπη «Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα».