Με κάθε τρόπο Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρώτη αντίδραση διαδηλώσεις και χιλιάδες συλλήψεις. Μάλιστα έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών.

Αυξημένη συρροή παρατηρείται στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία, ενώ αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια, με τα εισιτήρια να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνωστισμός εντοπίζεται στο μοναδικό συνοριακό πέρασμα της Ρωσίας με τη Γεωργία στους πρόποδες της ευρύτερης οροσειράς του Καυκάσου. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο «Times» της Μόσχας, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης, έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες μπροστά στον φόβο ότι η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων στους «Moscow Times», πολλοί κατέφυγαν στη Γεωργία, αναγκαζόμενοι να οδηγήσουν έως και 2.000 χιλιόμετρα, ακολουθώντας μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων στα σύνορα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή η Νόβαγια Γκαζέτα στον ιστότοπό της, 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας. Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση, Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Κυριακή πως υπήρχε ουρά 2.300 αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης Verkhny Lars.

Εντωμεταξύ η Ρωσία, αν και το αρνείται, στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία για να δημιουργήσει σημεία ελέγχου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη φυγή περισσότερων εφέδρων από τη χώρα.


Εξαντλήθηκαν όλες οι πτήσεις

Την ίδια ώρα οι απευθείας πτήσεις από μεγάλες ρωσικές πόλεις προς χώρες που δεν απαιτούν βίζα για τους Ρώσους εξαντλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τα εισιτήρια σε ορισμένα δρομολόγια να αλλάζουν χέρια, αυξάνοντας κατά 10 φορές την κανονική τους τιμή.

Ελληνες φοιτητές ανέφεραν χθες ότι τα εισητήρια για τη χώρα μας έχουν ανέβει στο δυσθεώρητο ποσό των 11.000 δραχμών.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια εξαντλήθηκαν ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι στις αρχές Μαρτίου, όταν δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ιρίνα Λομπανόφσκαγια, η οποία την περασμένη εβδομάδα δημιούργησε έναν διαδικτυακό οδηγό για όσους θέλουν να φύγουν.

Με χιλιάδες Ρώσους άνδρες να έχουν ήδη κινητοποιηθεί και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δείχνει ελάχιστα σημάδια ότι θα στραφεί υπέρ της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, πολλοί από αυτούς που φεύγουν από τη χώρα δεν έχουν αυταπάτες ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σύντομα. «Είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, ξέρω ότι δεν είναι προσωρινό», δήλωσε ο Μοσχοβίτης.