Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται και το Ισραήλ έχει ανοικτά τρία μέτωπα σε Λίβανο, Ιράν και παλαιστινιακό θύλακα, η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της αν το Ισραήλ δεν αποχωρήσει από τη Γάζα.
Με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ να συνεχίζονται στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Η έγερση του ζητήματος του αφοπλισμού με ωμό τρόπο δεν θα γίνει αποδεκτή».
«Αυτό που προσπαθεί να επιβάλει σήμερα ο εχθρός εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης, μέσω των αδελφών μεσολαβητών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε ο Αμπού Ουμπάιντα. «Η απαίτηση για τον αφοπλισμό δεν είναι παρά μόνο μια απροκάλυπτη απόπειρα συνέχισης της γενοκτονίας του λαού μας, κάτι που δεν θα αποδεχθούμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογράμμισε.
Ο Αμπού Ουμπάιντα προέτρεψε, μάλιστα, τους μεσολαβητές «να πιέσουν το Ισραήλ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδίου Τραμπ, προτού διεξαχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τη δεύτερη φάση». «Ο εχθρός είναι αυτός που υπονομεύει τη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της παράδοσης των όπλων από τη Χαμάς αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες για την εφαρμογή του σχεδίου που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γάζα. Η παλαιστινιακή οργάνωση έχει διαμηνύσει στους μεσολαβητές ότι «δεν συζητά τον αφοπλισμό της αν δεν λάβει εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει πλήρως από τον θύλακα», όπως δήλωσαν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.