Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι ενημέρωσε τους μεσολαβητές των ειρηνευτικών συνομιλιών ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» που θα περιλαμβάνει και μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, εφόσον το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον του λαού της Γάζας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Χαμάς υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο τερματισμός του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή Iσραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Στην ανακοίνωση, η Χαμάς τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ως κάλυψη για να συνεχίσει την επίθεση στη Ράφα.

Παράλληλα, οι IDF δήλωσαν ότι κατεδάφισαν σήραγγες της Χαμάς στη βόρεια Τζαμπαλίγια της Γάζας, από το οποίο ανασύρθηκαν τα πτώματα επτά ομήρων νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα πτώματα των Ron Benjamin, Itzhak Gelerenter, Amit Buskila και Shani Louk ανασύρθηκαν στις 17 Μαΐου και τα πτώματα των Orión Hernández Radoux, Hanan Yablonka και Michel Nisenbaum ανασύρθηκαν στις 23 Μαΐου. Και οι επτά δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και οι σοροί τους απήχθησαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στη Ράφα μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδελφείας, της ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η κατάληψη της ζώνης έκοψε τον δρόμο που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εισάγει όπλα κατά την διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Ιατρικές πηγές στη Γάζα δήλωσαν ότι οι 12 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και απροσδιόριστος αριθμός έχει τραυματιστεί από ισραηλινή επίθεση την ώρα που προσπαθούσαν να ανασύρουν πτώμα αμάχου Παλαιστίνιου στο κέντρο της Γάζας. Ακόμη ένας Παλαιστίνιος άμαχος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι δυτικά της πόλης της Γάζας στον βόρειο τομέα του θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι ισραηλινές Αρχές αναφέρθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις στην νότια, κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν σχολίασαν τους σημερινούς θανάτους στην Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα για