Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σήμερα, Σάββατο 17 Απριλίου 2021, απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό στην Ημερίδα με τίτλο «Από το Γένος στο Έθνος και το Κράτος των Ελλήνων», που πραγματοποιήθηκε ως συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην έδρα της Σχολής, στη Βάρη Αττικής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα: «Ξεκινώ μεταφέροντας τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος παρευρίσκεται σε μία άλλη δράση, εξίσου σημαντική, σε επαφές με ομόλογους του στο ΝΑΤΟ.
Με ιδιαίτερη χαρά, αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, προκειμένου να παρευρεθώ στη σημερινή διαδικτυακή ιστορική Ημερίδα, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος και η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, σε μία εκδήλωση που με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών, φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυκύμαντη διαδρομή της Παλιγγενεσίας, αναδεικνύοντας την αξία και τη σημασία της ιστορικής της καταγραφής για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων.
Η παρούσα χρονική συγκυρία καθίσταται μοναδική, αφού φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα για την «Ανάσταση» του Γένους, ο οποίος οδήγησε στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας – ύστερα από απουσία αιώνων – στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, ως ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό και ευνομούμενο, υπό τις αξίες ενός προοδευτικού για την εποχή Συντάγματος, επηρεασμένο από την ιδεολογία και τον προσανατολισμό του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και βασισμένο στις αρχές της ισονομίας, της ανεξιθρησκίας, της αξιοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών.
Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανού δυνάστη, τα γεγονότα, οι ήρωες, οι καθοριστικές μάχες, το πάθος και οι προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, καθιστούν αυτοδίκαια την επέτειο της Επανάστασης την πιο μεγαλειώδη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας και ταυτόχρονα μια σημαντική ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.
Η αναδίφηση των ηρωικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, μας δίνει το κίνητρο να αντλήσουμε έμπνευση, να δανειστούμε αξιολογικούς κώδικες και να μιμηθούμε ηρωικές συμπεριφορές, πυροδοτώντας μέσα μας ευρείες διαδικασίες, που μπορούν να οδηγήσουν αργά αλλά σταθερά, στη ριζική επαναξίωση όλων των ιδανικών της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό απαιτεί, άλλωστε, η αίσθηση του φιλότιμου έναντι των ηρωικών προγόνων μας. Το προστάζει το ανεξίτηλο αίτημα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Πάνω απ’ όλα όμως, το υπαγορεύει το χρέος απέναντι στο μέλλον και στις επερχόμενες γενεές, που θα κληθούν να μας κρίνουν για τις πράξεις μας.
Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την ηρωική ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα και να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά.
Σε έναν τόπο ευλογημένο από το αίμα ηρώων και αγιασμένο από τα μυστήρια της ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ευθύνη όλων μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του Αγώνα του 1821, κληροδοτώντας στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας που εμείς παραλάβαμε.
Η φετινή επέτειος συμπλήρωσης δύο αιώνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας, μια πράξη τολμηρού απολογισμού και ζωογόνου περίσκεψης των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού, αξιών που αποτέλεσαν τη βάση της διαμόρφωσης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, καθιστώντας την Ελλάδα διαχρονικά ένα προοδευτικό, δημοκρατικό κράτος, με στέρεους θεσμούς και αδιαπραγμάτευτη θέση στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Ως Έθνος καλούμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία, να αντλήσουμε γνώση, να εμπνευστούμε από την πολυκύμαντη ιστορική μας διαδρομή, να οραματιστούμε το αύριο, να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και να επανασυστηθούμε, με τη νέα, σύγχρονη ταυτότητά μας, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνεγερσίας, η Πατρίδα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με προκλητικές συμπεριφορές, απειλές στρατιωτικής ισχύος και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και της νομιμότητας, προασπίζοντας τα συμφέροντά της στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα όμως, διαθέτει σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, που επιτρέπουν στη χώρα να εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, με σύνεση, σταθερότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της, ως παράγοντα ευημερίας και ασφάλειας, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, πιστές στον όρκο τους, τιμώντας τη βαριά ιστορική τους κληρονομιά, συνιστούν τον κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας και τίθενται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Επανάσταση του 1821 θα μείνει για πάντα χαραγμένη με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ως μόνιμος οδηγός και ασφαλής συνοδοιπόρος στην πορεία της εθνικής μας αφύπνισης και αναγέννησης, κατέχοντας περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης και επιβεβαιώνοντας την αδάμαστη θέληση, την υπερηφάνεια, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο του Έλληνα.
Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι με τις εισηγήσεις των έγκριτων σημερινών ομιλητών θα φωτιστούν σημαντικά γεγονότα της Παλιγγενεσίας και ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση.
Θα ήθελα τέλος, να συγχαρώ τη Διοίκηση της Σχολής και τον Δήμο για την εξαιρετική πρωτοβουλία. Να δώσω, μέσα από την καρδιά μου, θερμούς χαιρετισμούς στους Ευέλπιδες, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν την καλή ελπίδα του Έθνους. Υπενθυμίζω ότι «Μία φορά Εύελπις για πάντα Εύελπις». Εύελπις με την έννοια των αρχών, των αξιών, των ιδανικών, της πίστης και της αγάπης για την Πατρίδα. Της συγκίνησης κάθε φορά που βλέπουμε την Ελληνική Σημαία να υψώνεται στον ελληνικό ουρανό, της αγάπης και του πάθους που μας διακατέχει κάθε φορά που απαγγέλουμε τον Εθνικό Ύμνο. Είναι δέος να στέκεται κάποιος σε αυτό εδώ το βήμα και να μιλά, έχοντας πίσω του τις Σημαίες της Επανάστασης από την Εθνική Εξέγερση.
Ευχαριστούμε, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, τον κ. Υπουργό για τα καλά λόγια τα οποία είπε. Τον ευχαριστούμε για την αγάπη με την οποία κάθε φορά μας περιβάλει. Ευχαριστούμε τον κ. Πρωθυπουργό για την τιμή που μας έκανε να σας ορίσει σήμερα κ. Υπουργέ, ως εκπρόσωπό του και σας βεβαιώνουμε ότι πραγματικά η διάδραση την οποία θα δημιουργήσουμε μέσω της δικής σας Σχολής και των δικών μας Σχολών, θα έχει επωφελή αποτελέσματα για την Πατρίδα μας.
Χρόνια πολλά γι’ αυτό το σημαντικό έτος. Θα ήθελα να πω στην 4η Τάξη ότι πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα υπερήφανο που θα είναι η Τάξη του 2021. Η Τάξη η οποία αποφοιτά στα 200 χρόνια παρουσίας του νέου Ελληνικού Κράτους και ξεκινά το μέλλον».