Για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την σχετική συζήτηση στην Ε.Ε., τις αιτήσεις ασύλου αλλά και τις επιστροφές μεταναστών μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΜάκης Βορίδης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.

Σε ερώτηση τι αλλάζει στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία διαφορετική φάση της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι προκάτοχοι μου στην κυβέρνηση μας είχαν να αντιμετωπίσουν, ας το πω, διαφορετικές προτεραιότητες. Η πρώτη φάση ήταν ότι έπρεπε να διαχειριστούν ροές οι οποίες έμπαιναν και να οργανώσουν ένα σύστημα ταυτοποίησης τους, ένα σύστημα απόδοσης ασύλου, το οποίο να είναι αξιόπιστο, να διαμορφώσουν τις βασικές υποδομές. Όλα αυτά που σας λέω δύσκολα πράγματα, πολύ απαιτητικά και κυριολεκτικά ανύπαρκτα το 2019».

«Πριν από το 2019 η μεταναστευτική πολιτική (…) η αλήθεια είναι ότι ήταν πράγματι σε προηγούμενη φάση. Ήταν σε φάση του μπαίνουνε και λιάζονται και φεύγουνε. Δηλαδή στην πραγματικότητα της ανύπαρκτης φάσης», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και συνέχισε: «Η προηγούμενη μεταναστευτική πολιτική είναι αυτή που οδήγησε στην Ειδομένη και στη Μόρια. Για να θυμίσω τι ήταν η προηγούμενη μεταναστευτική πολιτική. Ήταν η μεταναστευτική πολιτική του laissez passer. Aφήστε τους να περάσουν. Είμαστε χώρα τράνζιτ. Aφήστε τους να περνάνε αταυτοποίητοι, χωρίς κανέναν έλεγχο ασφαλείας, χωρίς προστασίας των συνόρων για να πάνε εκεί που θέλουν. Αυτό οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων».

«Το δεύτερο που σηματοδοτεί και την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη είναι αυτό που έρχεται με αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή από εκεί που είμαστε σε μία λογική προγραμμάτων ένταξης τώρα πλέον μπαίνει το ζήτημα της ασφάλειας και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων. Και αυτό αλλάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Κι αυτό τι κάνει; Ενισχύει στην πραγματικότητα την φύλαξη των συνόρων. Είναι ο φράχτης, οι ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμενικού και η συμφωνία και συνεργασία με τους Τούρκους στην αποτροπή», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου«Τώρα σε αυτή την φάση που τοποθετούμαι εγώ μετακινείται το βάρος – γι’ αυτό σας λέω ότι αυτό είναι μία εξέλιξη μίας πολιτικής, δεν είναι κάτι διαφορετικό – στις επιστροφές, στο να φύγουν οι παράνομοι», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε ότι «η Ευρώπη σήμερα συζητάει έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη συζήτηση αυτή και επομένως το ζήτημα των επιστροφών καθίσταται κεντρικό. Οι δευτερογενείς ροές στις οποίες αναφερθήκατε, δηλαδή ροές στο εσωτερικό των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολυσυζητημένο αλλά δεν είναι αυτόνομο και αυτοτελές. Είναι επίσης συνδεδεμένο με αυτό που ψηφίστηκε και αποτελεί μέλλουσα εφαρμογή, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, ενός συστήματος ισοκατανομής των μεταναστευτικών ροών».

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Γερμανία ζητήσει από την χώρα μας να πάρει πίσω μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Η απάντηση λοιπόν είναι ότι σήμερα εμείς τέτοιο αίτημα δεν έχουμε δεχτεί. Δεύτερον ότι αυτά είναι περίπλοκα νομικά ζητήματα. Σας λέω γρήγορα αυτές οι υποθέσεις που κρίθηκαν από ένα διοικητικό δικαστήριο στην Γερμανία και όχι από Ανώτατο Δικαστήριο είναι υποθέσεις του 2017. Το 2017, όμως, δεν έχουν επανεξεταστεί τα άσυλα. Τα άσυλα πρέπει να επανεξετάζονται ανά τριετία».

«Εγώ λέω ότι η μεγάλη συζήτηση δεν είναι να κάνουμε μία συζήτηση με την Γερμανία για το αν θα πάρουμε έναν, δύο, πέντε ή δέκα αλλά για το πώς θα οργανώσουμε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Για την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα μας από τον διεθνή Τύπο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ποτέ δεχτεί ότι κάνει push back. Κάνει πολιτικές ενεργητικής αποτροπής οι οποίες όμως είναι νόμιμες και δεν έχουν σχέσεις με τα push backs. Επειδή θα μου πείτε όμως ότι εξεδόθη μία απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά της αποφάσεως αυτής ήδη εστράφημεν και ζητάμε να πάει στην Ολομέλεια, στην πλήρη σύνθεση εν πάση περιπτώσει του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να κριθεί η υπόθεση αυτή. Άρα λοιπόν η υπόθεση αυτή ακόμη εκκρεμεί».

«Η πρόθεση μου είναι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να φέρω αυστηροποίηση του νόμου που έχουμε για τις επιστροφές σε μία σειρά από ζητήματα», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να φτιάξουμε ένα πολύ αποτελεσματικότερο μηχανισμό προκειμένου να επιμείνουμε στις επαναπροωθήσεις», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τέλος για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «είμαστε στην γραμμή του να μας επιτρέπουν οι πετυχημένες δημοσιονομικές μας πολιτικές να επιστρέφουμε μέρισμα στον κόσμο. Αυτό που έχουμε πει πάντοτε».