Ο εθνικός στόχος της αποτροπής των μεταναστευτικών ροών και η ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάκη Βορίδη, και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλη Κικίλια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται σε πράξεις παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε με αφορμή σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούν σε διάφορα επίπεδα της Δικαιοσύνης και τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ στην Ελλάδα.

«Η ασφάλεια της παράνομης μετανάστευσης είναι υπόθεση εθνικής και προϋποθέτει ενεργητική αποτροπή και στενή συνεργασία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του Λιμενικού Σώματος. Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «η φύλαξη των 18.500 μιλίων θαλάσσιων συνόρων αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα της κυβέρνησης», ενώ παράλληλα έθεσε το ζήτημα της διαφάνειας ως προς τον ρόλο και τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάκη Βορίδη:
«Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε εδώ, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υπουργό Ναυτιλίας και τη Νησιωτική Πολιτικής, τον κ. Βασίλη Κικίλια και καλό μου φίλο. Τα δύο Υπουργεία έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Έχουμε στενή συνεργασία, γιατί έχουμε στρατηγικούς στόχους που μας συνδέουν. Ο πρώτος και βασικός στρατηγικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που συνδέεται με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, που είναι επίσης, με τη σειρά της, άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της δημόσιας τάξης και της Εθνικής Ασφάλειας. Αυτά είναι κεντρικοί στρατηγικοί μας στόχοι και πρέπει να ευχαριστήσω τον Υπουργό και στο πρόσωπο του όλο το Λιμενικό Σώμα, για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά, η οποία, ελπίζω, να γίνει ευρύτερα αντιληπτή από την κοινή γνώμη. Την τεράστια μάχη που δίνουν κάθε μέρα οι λιμενικοί μας, με πράξεις ενεργητικής αποτροπής, που δίνουν κάθε μέρα για να σταματήσουν τα κυκλώματα των παρανόμων διακινητών, με πολύ σημαντικές επιτυχίες, διότι σχεδόν καθημερινά έχουμε συλλήψεις τέτοιων διακινητών. Άρα, λοιπόν, είναι μια τεράστια μάχη την οποία δίνουν οι άνθρωποι του Λιμενικού, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους. Πρόσφατα είχαμε περιστατικό, στο οποίο δέχθηκαν πυρά οι άνθρωποι του Λιμενικού από τους διακινητές, από τους Τούρκους διακινητές.
Η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο σε στρατηγικό επίπεδο· έχουμε και μια συνεργασία, η οποία έχει χρηματοδοτικά προγράμματα, με την οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης στηρίζει τις δράσεις και τον εξοπλισμό, και ενισχύει το Λιμενικό Σώμα. Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτή μας τη συμμετοχή· θα συνεχίσουμε να αδιατάξουμε και να κάνουμε, γιατί ακριβώς εξυπηρετεί τον στρατηγικό μας στόχο.
Ο κ. Υπουργός, εκτός από το επίπεδο αυτής της στενής συνεργασίας, είχε την καλοσύνη να θέσει ένα άλλο ζήτημα, που για μας επίσης είναι σημαντικό. Εάν υπάρχουν μέλη ΜΚΟ που συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, πέραν του αξιόπιστου του πράγματος, εάν υπάρχουν τέτοιες δικογραφίες που έχουν φτιαχτεί από το Λιμενικό Σώμα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίοι καθ' οιονδήποτε τρόπο χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είναι τέτοιου είδους, είναι σαφές. περικόπτονται. Είναι κάτι για το οποίο έχω ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση από τον κ. Υπουργό. συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει αυτή η ενημέρωση και, εάν δεν εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση του Υπουργείου Μετανάστευσης, είναι κάτι που θα κάνουμε άμεσα».
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλη Κικίλια:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό Μετανάστευσης και φίλο μου, τον Μάκη Βορίδη, για την ευγενική καλοσύνη της πρόσκλησης στο Υπουργείο του.
Βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας. Έχει 18.500 μίλια ακτογραμμής και θαλάσσιων συνόρων που πρέπει να φυλάσσονται, και αυτή είναι η δουλειά του Λιμενικού Σώματος και η δική μου αρμοδιότητα, αλλά είναι άμεσα του Υπουργείου του, και θα συνεργαστεί, φυσικά, προς αυτή την κατεύθυνση με ό,τι πρέπει, γιατί αυτός είναι ένας εθνικός στόχος.
Πέραν αυτού, ζήτησε από τον κύριο Υπουργό — όπως είχα ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες — να δούμε στο σύνολό τους τις δικογραφίες αυτές, που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα της Δικαιοσύνης και εκκρεμούν σε σχέση με τον ρόλο των ΜΚΟ στην Ελλάδα, σε αυτό που δεν έχει να κάνει με το πλαίσιο της νομιμότητας στο οποίο δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί και τον τρόπο διαφάνειας τους.
Θεωρώ ότι είναι κομβικό για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σέβη Μπολουδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. 1999. Δημήτρης Γλυμής, και ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, κ.κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.