Παρατείνεται για λίγες ημέρες η επίσημη ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία σύμφωνα με το Bloomberg. Ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 1η Μαρτίου, ωστόσο η διαδικασία πηγαίνει πιο πίσω, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουγγαρίας δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει και θα γίνει το νωρίτερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουγγαρίας δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του», σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά μπορεί ακόμη να αλλάξουν, σημειώνουν οι συνομιλητές του Bloomberg.

Το πρακτορείο ανέφερε πως σαν ημερομηνία επίσημης εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είχε οριστεί αρχικά η Παρασκευή 1 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Tamás Szújok, ως πρόεδρο της χώρας. Την ίδια ημέρα, οι βουλευτές επικύρωσαν την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κατά την τελική ψηφοφορία, 188 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, έξι κατά και τέσσερις δεν ψήφισαν.