Τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα σχεδιάζει η επενδυτική εταιρεία των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, η Thrivest Holdings, μετά τη συμφωνία συμμετοχής στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο ένας εκ των ιδρυτών της Thrivest η συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου της Attica Bank θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια και θα ανοίξει τον δρόμο για τη «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας».

«Το όφελος από την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά – τραπεζικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου

Μάλιστα ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Intrakat, «ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας»

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτησαν τη συμφωνία και το σχεδιασμό που υπάρχει αναφορικά με την εξέλιξη των σχεδίων της επενδυτικής εταιρείας.

 

Δεύτερη Αύξηση Κεφαλαίου

Ο κ. Εξάρχου διευκρίνισε ακόμη ότι μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας «θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κεφαλαίου» σημειώνοντας πως «οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα ​​στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο».

Η Attica Bank δήλωσε ότι θέλει να συγκεντρώσει έως και 473,3 εκατομμύρια ευρώ (510 εκατομμύρια δολάρια) ως μέρος ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που προβλέπει επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ελλάδας, κατέχει σήμερα το 69,5% του δανειστή, ενώ ένα άλλο 20,1% ανήκει στο ταμείο Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων ΤΜΕΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι πριν η Thrivest  δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica χρειάστηκε η δέσμευση των μετόχων ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «μπορεί επίσης να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Attica τα λεγόμενα πακέτα κόκκινων δανείων»

 

Η Thrivest Holdings ltd

O Αλέξανδρος Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϊμενάκη με έδρα το Ντουμπάι και επενδύουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το 2022 απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο της Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου, ενώ είναι  οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και έχουν προαναγγείλει σχέδιο αγοράς ενός επιπλέον ποσοστού 10% ανεβάζοντας στη συνολική συμμετοχή τους στο 44%

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Παγκρήτια Τράπεζα συμφώνησε να αγοράσει τα 15 ελληνικά υποκαταστήματα της HSBC Holdings Plc.