Η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 10 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες ανάγκες δαπανών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πιέζει για τις επιπλέον δαπάνες του 2024, οι οποίες θα ανέβαζαν το συνολικό ποσό στα 60 δισ. ευρώ, δήλωσαν οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ συμμερίζεται κατ’ αρχήν την άποψη ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν, αλλά πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει στο πλήρες ποσό που θέλει ο Πιστόριους, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τα επιπλέον χρήματα προστίθενται στο χρηματοδοτούμενο από το χρέος ειδικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς λίγο μετά τη ρωσική εισβολή για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του γερμανικού στρατού τα επόμενα χρόνια.

Τότε, ο Σολτς είχε δηλώσει ότι το ταμείο θα επιτρέψει στη Γερμανία τόσο να αντιστρέψει χρόνια παραμέλησης όσο και να συμμορφωθεί με την οδηγία του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει έκτοτε μειώσει τις φιλοδοξίες της.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί και πάλι να αποτύχει να πετύχει τον στόχο του 2% φέτος και αντ’ αυτού θα επιτύχει τον στόχο “κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια”. Κατηγορούν για τις δυσκολίες μακροχρόνια ζητήματα προμηθειών, παγιωμένα γραφειοκρατικά εμπόδια και διαταραχές στις αμυντικές εταιρείες.

Ο Πιστόριους δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, προσθέτοντας ότι δεν αρκεί απλώς να επιδιώκουν να πλησιάσουν το στόχο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει το σχέδιο στα μέσα Μαρτίου και να το στείλει στο κοινοβούλιο.

Φέτος, ο Πιστόριους σχεδιάζει να δαπανήσει 50 δισ. ευρώ από τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει 8,5 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισ. ευρώ από ένα ξεχωριστό κονδύλι για την προμήθεια πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία, ανεβάζοντας τις συνολικές αμυντικές δαπάνες σε περίπου 60 δισ. ευρώ.