Το αμερικανικό μέσο Bloomberg αναλύει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση κατά του υπερτουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Άρθρο για τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δημοσίευσε το Bloomberg, λέγοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού, καθώς οι επισκέπτες συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα σε αριθμούς ρεκόρ μετά την πανδημία».
Η κυβέρνηση έχει «ανησυχήσει πολύ» για την εισροή επιβατών κρουαζιέρας ορισμένους μήνες του χρόνου και θα αρχίσει να χρεώνει τέλη, είπε ο Μητσοτάκης το Σάββατο κατά την ετήσια ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα αυξήσει επίσης έναν φόρο που σχετίζεται με την κλιματική κρίση στα καταλύματα.
Ζωτικής σημασίας ο τουρισμός
Η Ελλάδα δέχτηκε ρεκόρ 36,1 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2023, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16% στα 11,6 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει περίπου το 20% στην οικονομία, καθιστώντας τον ζωτικής σημασίας για την υγεία του έθνους, σημειώνει το μέσο.
Η χώρα θα επεκτείνει επίσης το πρόγραμμα «Golden Visa» σε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι ξένοι έπρεπε προηγουμένως να αγοράσουν ακίνητα για να αποκτήσουν τη βίζα.
Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια θα πληρώνουν αντίτιμο και η χρέωση θα είναι μεγαλύτερη στα δημοφιλή τουριστικά νησιά Σαντορίνη και Μύκονο. Η χρέωση «θα είναι 20 ευρώ για τους δύσκολους μήνες της υψηλής περιόδου», είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Θα αυξηθεί επίσης ο φόρος διαμονής για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, με τα έσοδα να ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες.
Η ανησυχία και τα μέτρα
Ο Μητσοτάκης επανέλαβε την ανησυχία ότι περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του «υπερτουρισμού». Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Ιούνιο, είχε ανακοινώσει σχέδια περιορισμού των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας από το 2025.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κατηγορηθεί για την πυροδότηση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα, η οποία μαζί με τις υψηλές τιμές καταναλωτή βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης πολιτικής συζήτησης, επισημαίνεται στο άρθρο.
Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει κάθε νέα βραχυπρόθεσμη μίσθωση για τουλάχιστον ένα χρόνο σε τρία κύρια μέρη της Αθήνας, είπε ο Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αλλάζουν τις μισθώσεις από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο ενοικίου για τρία χρόνια, όπως και οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντί να τα κρατήσουν εκτός αγοράς, είπε.
Η πορεία του προϋπολογισμού δίνει την επενδυτική βαθμίδα
Τα εξοχικά αυξήθηκαν κατά μέσο όρο ετησίως κατά 28% από το 2019 έως το 2023, τη στιγμή που τα διαθέσιμα καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση διπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν μόλις 3,5% αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της χώρας που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει το αμερικανικό μέσο.
Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να καλύψει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού —έναν δείκτη που δείχνει τα έσοδα μείον τις δαπάνες εξαιρουμένων των τόκων— ύψους 2,1% του ΑΕΠ τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, από 1,9% το 2023.
Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η πρόσφατη συνετή πορεία του προϋπολογισμού της χώρας ήταν ένας από τους μοχλούς για τις εταιρείες αξιολόγησης να επιστρέψουν την Ελλάδα στην ζώνη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μετά από 13 χρόνια όπου ήταν στην κατηγορία junk, αναφέρει το Bloomberg.
«Τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υγιή ονομαστική ανάπτυξη, θα διευκολύνουν περαιτέρω τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από 140% έως το 2027, από 161,9% το 2023», ανακοίνωσε η DBRS Morningstar την Παρασκευή.