Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συμμετάσχουν σε κρίσιμες διπλωματικές συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας εντατικής προσπάθειας να επιτευχθεί συμφωνία που θα οδηγήσει στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις για μια ειρηνευτική λύση.
Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η αναζήτηση ενός κοινού πλαισίου για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλίες αποτελούν συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι ΗΠΑ παρουσίασαν προτάσεις για εκεχειρία και ένα πιθανό πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ουάσιγκτον φέρεται διατεθειμένη να εξετάσει την άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς και την de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου επί της Κριμαίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού.
Η πρόταση των ΗΠΑ θα παγώσει ουσιαστικά τη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο του, με τη Ρωσία να διατηρεί de facto τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που οι δυνάμεις της κατέχουν σήμερα στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Ο στόχος της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βρίσκεται επίσης εκτός συζήτησης, αν και οποιαδήποτε συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, ώστε να διασφαλιστεί η ισχύς οποιασδήποτε συμφωνίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια οργάνωσε δημοψήφισμα για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της περιοχής. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησαν με κυρώσεις και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν έχει λάβει διεθνή αναγνώριση. Μια απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία θα υπονόμευε ενδεχομένως τη διεθνή τάξη που καθιερώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία αντιτίθεται στην κατάληψη εδάφους από μια χώρα με τη βία από μια άλλη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι ως πρόεδρος θα τερμάτιζε γρήγορα τον πόλεμο. Την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, εάν δεν βρεθεί σύντομα μια συμφωνία για να σταματήσει η ρωσική εισβολή. Αν και ο Τραμπ δεν έθεσε κάποια προθεσμία, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δει σε «λίγες ημέρες» αν μια συμφωνία είναι «εφικτή βραχυπρόθεσμα».
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε χθες την ελπίδα η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα και ύστερα να κάνουν καλές δουλειές με τις ΗΠΑ ώστε να κερδίσουν μια περιουσία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι συνεχίστηκαν εκ νέου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τη λήξη της 30ωρης «πασχαλινής εκεχειρίας» που είχε ανακοινώσει ο Πούτιν.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύντομη εκεχειρία ως διπλωμαιτκό κόλπο του Κρεμλίνου και κάλεσε τη Ρωσία να συμφωνήσει να παρατείνει την εκεχειρία μέσω παύσης αεροπορικών επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές για 30 ημέρες ως πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει την πρόταση του Κιέβου για την αποφυγή επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους και ότι είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με την Ουκρανία για το θέμα αυτό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία χαιρετίζει τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ που αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Φυσικά και είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό», δήλωσε.