“Περιμένετε οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια; Ξανασκεφτείτε το”. Αυτή ήταν η “συμβουλη” της BlackRock την Πέμπτη, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην υπολογίζουν στις “ρωγμές” του τραπεζικού τομέα προσδοκώντας μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες “όπως συνήθιζαν να κάνουν σε περιπτώσεις χρηματοπιστωτικής πίεσης”.

Αν και επισήμαναν ότι υπάρχουν διαφορετικές “περιπτώσεις” στον τραπεζικό τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι αναλυτές του BlackRock Investment Institute υπογράμμισαν σε σημείωμά τους ότι οι επενδυτές “εξετάζουν τις ευπάθειες των τραπεζών υπό το πρίσμα τω υψηλών επιτοκίων”.

Ακόμα κι έτσι, το να ποντάρει κανείς στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείψουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν “λανθασμένο”, επισήμαναν οι αναλυτές του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Αντιθέτως, βλέπουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες “θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον επίμονο πληθωρισμό”, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα προσφέρουν στήριξη στο τραπεζικό σύστημα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 10 τρισ. δολαρίων, βλέπει “να έρχεται ύφεση”, λόγω της “ζημιάς” που προκάλεσε ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, όμως εκτιμά πως αναδύονται ευκαιρίες στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Το 2ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κυμαίνεται στο 3,9% την Παρασκευή, μακριά από το υψηλό του 5,06% πριν από περίπου μία εβδομάδα. Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη την Πέμπτη μετά την εμφάνιση του σχεδίου διάσωσης της First Republic, αλλά επέστρεψαν στο “κόκκινο” την Παρασκευή.

Την Πέμητη, 11 αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της “εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα” των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Credit Suisse δέχτηκε επίσης το “σωσίβιο” των 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που της δίνει μια ευκαιρία να παλέψει για την ανάκαμψή της. Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες της δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια.

Όσον αφορά τη δράση των κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τις ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, ενώ δήλωσε επίσης ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά δεδομένα.

“Δεν πρόκειται για αναβίωση του 2008 και είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες καθώς η ζημιά από την αύξηση των επιτοκίων θα τιμολογηθεί”, επισήμαναν οι αναλυτές της BlackRock.