Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Ισπανία, για να εκτιμήσει την κατάσταση που προκλήθηκε από το μπλακάουτ που παρέλυσε βασικές υποδομές της χώρας, αλλά και της Πορτογαλίας, ενώ σταδιακά επανέρχεται η ηλεκτροδότηση στο βορά και τον νότο. Οι αρχές της Ισπανίας δεν διαθέτουν προς το παρόν πληροφορίες που να εξηγούν με βεβαιότητα την αιτία του γενικευμένου μπλακάουτ δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποκλειστεί «καμία θεωρία».

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 35% της χώρας στις 9 και μισή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τη REE (διαχειρίστρια εταιρία του ισπανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας).

Το μπλακάουτ έγινε στις 12 και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας και εκτός από την Ισπανία,επηρρέασε την Πορτογαλία και ορισμένες περιοχές της νότιας Γαλλίας και του Μαρόκου.  Στην Ισπανία το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στις μετακινήσεις, όπου εκτός από τρένα που ακινητοποιήθηκαν, στις μεγάλες πόλεις η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των λεωφορείων έγινε χαώδης, όταν έσβησαν τα φανάρια. 



«Δεν έχουμε ακόμη συμπερασματικές πληροφορίες για τα αίτια» της διακοπής, είπε ο Σάντσεθ στο σύντομο μήνυμά του προς τον ισπανικό λαό. «Για αυτό ζητώ από τους πολίτες, όπως το κάναμε και σε παλαιότερες κρίσεις, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές»
και να μην ακούν «εικασίες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να αποκατασταθεί γρήγορα η βλάβη και διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι «επί ποδός». Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία στη Μαδρίτη πραγματοποίησε 174 επεμβάσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες σε όλη την πόλη λόγω του μπλακάουτ, περίπου 30.000 επιβάτες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τρένα που ακινητοποιήθηκαν, ενώ τα λεωφορεία της Μαδρίτης λειτουργούν κανονικά. 

30207880.jpg

Οι γραμμές του μετρό έμειναν κλειστές όλη την ημέρα, αν και θα παραμείνουν ανοιχτές μόνον για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, λόγω κινδύνου εγκλωβισμού επιβατών. 

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι τα συστήματα πληρωμών και ψηφιακών συναλλαγών λειτουργούν κανονικά απόψε και δεν παραταρήθηκαν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας.

Οι τηλεπικοινωνίες όμως είπε, είναι «σε κρίσιμο σημείο» και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει «να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με υπευθυνότητα και μόνο για σύντομες κλήσεις», ζήτησε ο Σάντσεθ. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές έμεινε εκτός λειτουργίας, αλλά όχι παντού. 

Στην Πορτογαλία, επηρρεάστηκε κυρίως το μετρό. Σύμφωνα με έναν πάροχο ηλεκτρικού ρέυματος, η διακοπή προκλήθηκε από «πρόβλημα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο επηρέασε το εθνικό δίκτυο».

Πάντως, από τις 6 και μισή το απόγευμα, σε όλες τις πόλεις της Πορτογαλίας, η ηλεκτροδότηση επανέρχεται σταδιακά. 

Η Κομισιόν δηλώνει ότι «Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς και με τον ENTSO-E για να κατανοήσει την υποκείμενη αιτία και τον αντίκτυπο της κατάστασης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κοστα απέκλεισε την περίπτωση κυβερνοεπίθεσης. Νωρίς το μεσημέρι η πορτογλική κρατική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας REN ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε πυρκαγιά σε ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας από την οποία προκλήθηκαν ζημιές σε δίκτυο υπερυψηλής τάσης. 

Τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της Ισπανίας μπήκαν σε κατάσταση ασφάλειας χωρίς να σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ στην Πορτογαλία λειτουργούν κανονικά θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. 

Περίπου το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από μονάδες που λειτουργούν με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% των αναγκών και τα ορυκτά καύσιμα άλλο ένα 23%.

Σύσκεψη ασφάλειας για την ενέργεια στην Ελλάδα

Σε σύσκεψη που γίνεται από τις 8 και μισή το βράδι στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της αγοράς ρεύματος και τη συμμετοχή στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, εξετάζεται εάν και κατα πόσο μπορεί να επηρρεαστεί το ελληνικό σύστημα ενέργειας και πιθανά μέτρα ασφάλειας και πρόληψης σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Μία παράμετρος που εξετάζεται είναι το σενάριο, το πρόβλημα να προκλήθηκε από την υπερτροφοδότηση ρεύματος στο σύστημα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο αποκλείουν προς το παρόν το πρόβλημα να επηρρεάσει την Ελλάδα , καθώς το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δεν διασυνδέεται με αυτό της Ιβηρικής ή της Γαλλίας, αλλά με άλλες περιοχές. 

Την πιθανότητα προβλήματος, είχαν αντιμετωπίσει στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και πριν το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι.