Πορτοκαλί και κίτρινη μπογιά έριξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο πιο διάσημο αξιοθέατο του Βερολίνου, της πρωτεύουσας της Γερμανίας, η «Τελευταία Γενιά», μία ομάδα ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημά της να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας του Βερολίνου συνελήφθησαν και οι 14 διαδηλωτές επί τόπου, ενώ ξεκίνησε και έρευνα για υλικές ζημιές.

«Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι το πιο διάσημο ορόσημο του Βερολίνου και, όπως κανένα άλλο μνημείο στη Γερμανία, αντιπροσωπεύει, μεγάλα, ελπιδοφόρα σημεία καμπής στην ιστορία. Σήμερα το λέμε ξεκάθαρα: Είμαστε εδώ, είμαστε περισσότεροι από ποτέ και θα τερματίσουμε τη διαμαρτυρία μας μόνο όταν ξεκινήσει η αλλαγή», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάριον Φάμπιαν και διευκρίνισε ότι οι ακτιβιστές είχαν εξοπλιστεί με ειδικά σπρέι.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η Αστυνομία του Βερολίνου, «μέλη της λεγόμενης "Τελευταίας Γενιάς", χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες, έβαψαν το πρωί με πορτοκαλί μπογιά τις κολώνες στην ανατολική πλευρά της Πύλης του Βραδεμβούργου». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, οι αστυνομικές δυνάμεις παρατήρησαν τη λειτουργία ενός υδραυλικού ανελκυστήρα κοντά στην Πύλη και πως απέτρεψαν τους διαδηλωτές να ανεβούν στο μνημείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά το συμβάν ειδικά συνεργεία προσπάθησαν να σβήσουν τις μπογιές από το μνημείο, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. 

Από πλευράς της η δήμαρχος του Βερολίνου Kai Wegner καταδίκασε το συμβάν, λέγοντας πως η πόλη υποστηρίζει «την ελευθερία της έκφρασης και τη δίκαιη συζήτηση για το μέλλον μας» και πρόσθσε ότι «με αυτές τις πράξεις, αυτή η ομάδα, δεν καταστρέφει μόνο την ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου, αλλά και την ελεύθερη συνομιλία που κάνουμε για σημαντικά ζητήματα σχετικά με την εποχή μας και το μέλλον». 

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει σε μία ουδέτερη για το κλίμα οικονομία μέχρι και το 2045. Παρόλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την προστασία του κλίματος. 

Ποια είναι η γερμανική περιβαλλοντική ομάδα «Τελευταία Γενιά»

Η «Τελευταία Γενιά» έκανε και σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα X, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες από τη δράση της και αναφέροντας: «Δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μας αν δεν εισαχθεί ένας άξονας. Πρέπει να θέσουμε εκτός χρήσης το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2030». 

Να σημειωθεί ότι η «Τελευταία Γενιά» είναι μία γερμανική ομάδα ακτιβιστών που συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Α22, στο οποίο ανήκει και η βρετανική ομάδα περιβαλλοντική ομάδα «Just Stop Oil».

Η «Τελευταία Γενιά» έχει ξεκινήσει τη δράση της από το 2022, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα γνωστή, όταν πρωτοσέλιδα σε γερμανικά ΜΜΕ απεικόνιζαν διαδηλωτές να έχουν κολλήσει τις παλάμες τους στην άσφαλτο, κλείνοντας εκατοντάδες δρόμους.

Η δράση τους διερευνάται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ενώ τις δράσεις τους έχει καταδικάσει και το κόμμα των Πρασίνων. Γραφεία πολιτικών κομμάτων, μεταξύ άλλων, επίσης, έχουν γίνει στόχος της ομάδας, η οποία τους έχει επιτεθεί με τη ρίψη μπογιών, όπως και σε ένα ιδιωτικό τζετ στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποίησαν και πορεία με εκατοντάδες συμμετέχοντες στο Βερολίνο.

Ύστερα από αυτήν την τελευταία τους δράση στο ιστορικό μνημείο της γερμανικής πρωτεύουσας, φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω, καθώς έχουν ανακοινώσει και νέες διαμάρτυριες στο Βερολίνο, οι οποίες, όμως, είναι άγνωστο πότε θα γίνουν, σύμφωνα με το DW.