Με βάση τις ανοιχτές πηγές το BBC κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα 17.375 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι απώλειες κρατουμένων που πολεμούν στην Ουκρανία καθώς από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.000 κρατούμενοι, οι οποίοι έπρεπε να εκτίουν την ποινή τους στις ρωσικές φυλακές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ρωσική υπηρεσία του BBC μαζί με τον ιστότοπο Mediazona (στη Ρωσία αναγνωρίζεται ως ‘ξένος πράκτορας’) και ομάδα εθελοντών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 1.304 πεσόντων, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του 2022. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ρωσικής εισβολής οι ρωσικές πηγές κάθε εβδομάδα ανακοίνωναν συνήθως 250-300 νεκρούς.

«Πρόκειται μόνο για τα δεδομένα εκείνα που καταφέραμε να συλλέξουμε και να επαληθεύσουμε από ανοιχτές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι ακόμη μεγαλύτερος», γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

»Στα μέσα Μαρτίου – συνεχίζει – καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τον θάνατο 17.375 Ρώσων στρατιωτικών. Το ένα τρίτο των απωλειών αυτών αναλογεί σ’ εκείνους που πριν την έναρξη της εισβολής δεν είχαν σχέση με τον στρατό, δηλαδή ήταν εθελοντές, επίστρατοι, κρατούμενοι φυλακών και πρόσφατα μισθοφόροι της Wagner.

»Υποθέτουμε ότι ο κατάλογος μας μπορεί να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο φορές λιγότερα ονόματα πεσόντων, απ όσους έχουν ταφεί στη Ρωσία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε, καταγράφοντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερες από 65 κατοικημένες περιοχές της Ρωσίας στη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της εισβολής η Ρωσία μπορεί να έχει 35.000 νεκρούς στην Ουκρανία.

Επίσης οι ανεπανόρθωτες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή όσοι τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, θανάτου ή αγνοούνται) μπορεί να φθάνουν τις 157.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός συνάγεται με βάση τις παρατηρήσεις του Κέντρου Στρατιωτικών και Θαλασσίων αναλύσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε νεκρό Ρώσο στρατιωτικό κατά τη διάρκεια του πολέμου αναλογούν κατά μέσο όρο τρισήμιση τραυματίες.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται όσοι πολέμησαν στο πλευρό της Ρωσίας από τις λεγόμενες «λαϊκές αστυνομίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ούτε κατά προσέγγιση ο αριθμός των στρατιωτικών που αγνοούνται.

Επίσης από ανοιχτές πηγές έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 1.538 Ρώσοι επίστρατοι, το 46% των οποίων σκοτώθηκαν την περίοδο από 1η Ιανουαρίου.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 400 κρατούμενοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί. Κρίνοντας από τις νεκρολογίες, οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν στις μάχες για το Μπαχμούτ. Συνολικά, έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα 2.092 κρατουμένων ρωσικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε ένας νέος ομαδικός τάφος ανθρώπων που φέρονται να πολεμούσαν στις γραμμές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. Κοντά στην πόλη Μπεριόζοφσκι στην περιοχή Σβερντλόφσκ, οι κάτοικοι είδαν 67 νέους τάφους. Σε καθέναν από αυτούς βρισκόταν ένα στεφάνι που απεικόνιζε το έμβλημα που χρησιμοποιεί η Wagner, καθώς και στεφάνια στα χρώματα της ρωσικής σημαίας με τον δικέφαλο αετό.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε από δημοσιογράφους τοπικού εντύπου ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς τα ονόματα σε οκτώ τάφους. Τουλάχιστον τέσσερις από τους ενταφιασθέντες αποδείχθηκε ότι ήταν κρατούμενοι που έπρεπε να εκτίουν τις ποινές τους, μεταξύ άλλων για σοβαρά εγκλήματα.

Σύμφωνα μόνο με επιβεβαιωμένα στοιχεία, περισσότεροι από 3.100 από τους νεκρούς υπηρετούσαν στις επίλεκτες δυνάμεις: στρατιώτες και αξιωματικοί από μονάδες ειδικών δυνάμεων (771), αλεξιπτωτιστές (1.619), πεζοναύτες (582) και στρατιωτικοί πιλότοι (128). Χρειάστηκαν χρόνια εκπαίδευσης και εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευσή τους.

Πηγή: BBC (ρωσική υπηρεσία)