Έντονες αντιδράσεις σημειώνονται στη Δύση για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να εγκρίνει το σχέδιο εκκένωσης και επίθεσης στη Ράφα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να δουν το σχέδιο, διαμηνύοντας πως δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν λαμβάνει υπόψη τους 1,5 εκατ. αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί σ` αυτή την πόλη της νότιας Γάζας. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική για τους αμάχους, με ορισμένους αναλυτές να αποδίδουν την κίνηση Νετανιάχου σε πίεση προς τη Χαμάς τη στιγμή που επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία. H παλαιστινιακή οργάνωση προτείνει εκεχειρία έξι εβδομάδων και ανταλλαγή 42 ομήρων με 700 έως 1000 Παλαιστίνιους κρατουμένους. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα παραμένει τραγική.

«Εργαζόμαστε εντατικά με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που παραμένουν και να φθάσουμε σε μία συμφωνία», αναφέρει ο υπουργός Εωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η εισβολή στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού παραμένει κόκκινη γραμμή.  «Δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Ράφα που δεν θα περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο κι εφαρμόσιμο σχέδιο για την ασφάλεια του πάνω από ενός εκατομμυρίου κατοίκων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Και το χάσμα μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης Μπάιντεν φαίνεται να βαθαίνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ για ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ και απομάκρυνσης του Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό παρκτορείο ειδήσεων, ηγετικά στελέχη των χούθι και της Χαμάς συναντήθηκαν προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους εναντίον του Ισραήλ.

Έφθασε το πρώτο πλωτό καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το πρώτο πλοίο με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο απέπλευσε από την Κύπρο και ρυμουλκούσε το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ «Open Arms», εκφόρτωσε 200 τόνους τροφίμων στη Γάζα, ενώ ένα δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα.

«Εκφορτώθηκαν όλες οι προμήθειες και ετοιμάζονται προς διανομή στη Γάζα», ανέφερε η οργάνωση World Central Kitchen σε δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, η οργάνωση δεν διευκρίνισε πότε ή πού θα διανεμηθεί η βοήθεια αυτή.

Σύμφωνα με τη Unicef, το ποσοστό των παιδιών, κάτω των δύο ετών, που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα «αγγίζοντας» το 31%.