Τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βασίλη Σπανάκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Να σημειωθεί πως ο Βασίλης Σπανάκης έχει εργαστεί και στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών ΑΕ, αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών. Προέρχεται από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου, ενεργό στέλεχος της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ, της ΔΑΚΕ Εφοριακών και της ΔΗΚΙΟ. Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων. Το 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και έχει καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία, ενώ μεγάλωσε στο Μοσχάτο και ζει στα Νότια Προάστια με τη γυναίκα του, την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ και το γιο του Αλέξανδρο. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου.