Τις τριετίες των εργαζομένων και μια σειρά από επιδόματα επηρεάζει θετικά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η αυξηση είναι η τέταρτη που γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φέρνει πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Τριετίες και επίδομα ανεργίας 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τις αποδοχές από τις τριετίες και συγκεκριμένα:

- Καμία τριετία: 830 ευρώ (από 780 ευρώ) για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους

- Mία τριετία: 913 ευρώ (από 858 ευρώ) για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους

- Δύο τριετίες: 996 ευρώ (από 936 ευρώ) για τους άγαμους και 1.079 ευρώ για τους έγγαμους

- Τρεις τριετίες: 1.079 ευρώ (από 1.014 ευρώ) για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους

Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 479 ευρώ στα 510 ευρώ. 

Οι αυξήσεις στα επιδόματα 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα. Ειδικότερα: 

-Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
-Επίδομα γονικής αδείας: Kατώτατος μισθός
-Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
-Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
-Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
-Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
-Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
-Εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων
-Εποχικό σμυριδεργατών: Το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων
-Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων
-Άλλα εποχικά (δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών - κεραμοποιών - πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης): Το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων
-Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
-Επίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίας
-Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: Το 75% του κατώτατου ημερομισθίου
-Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): Το 80% του κατώτατου μισθού
-Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
-Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
-Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού
-Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατώτατα ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατώτατα ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

Τι είπε ο Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα εξής για τον κατώτατο μισθό: 

«Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%.

Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα -να το τονίσω αυτό, μόνιμα μέτρα- τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ.

Θέλω να τονίσω ότι η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη. Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής.

Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Ενώ και φέτος η αύξηση αυτή έρχεται πια νωρίτερα, 1η Απριλίου, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή την αύξηση και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Είναι η ίδια συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες αυξήσεις. Τα στοιχεία, νομίζω, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε βρει το σωστό μέτρο και τη σωστή ισορροπία: οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό και με τη μείωση, βέβαια, των φορολογικών συντελεστών, δείχνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τελικά αυτό το πρόσθετο κόστος. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών.

Και βέβαια, επειδή άκουσα χθες να γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να επισημάνουμε ότι το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.

Όπως είπα και στην αρχή -θα μας τα πει στη συνέχεια και η Υπουργός-, ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και φυσικά επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που να θυμίσουμε ότι «ξεπάγωσαν» έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο προγραμματίζαμε. «Ξεπάγωσαν» ύστερα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».