Εντός του έτους αναμένεται να διεκπεραιώνεται αυτοματοποιημένα η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, στην οποία όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γράφει σήμερα η “Καθημερινή”, θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους.

Υπολογίζεται πως για το 97% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται αυτόματα. Για το υπόλοιπο 3% θα διενεργείται προηγουμένως έλεγχος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις επιστροφής πολύ μεγάλων ποσών και φορολογουμένων που έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τρίτο τρίμηνο του έτους διεκπεραιώθηκε το 84,3% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, υπάρχουν ωστόσο εκατοντάδες επιχειρήσεις που είναι στην αναμονή πολλούς μήνες.

Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ.