Το βέβαιον είναι ότι δεν μας αξίζει αυτό το κράτος την ώρα που καίγεται ο τόπος. Κι ας λένε κάποιοι μεμψίμοιροι και μίζεροι της αντιπολίτευσης ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση και ο λαός που... δεν ψήφισε σωστά, άρα αυτά θα ήταν τα... αναμενόμενα αποτελέσματα.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη 

Ας σταθούμε για αρχή στο... κράτος των δήμων. Είναι εικόνα αυτή με τους δεκάδες δημάρχους να σφυρίζουν κλέφτικα για την αντιπυρική περίοδο; Η εγκληματική ανικανότητα και η εξοργιστική αμέλειά τους να κάνουν το αυτονόητο –να καθαρίσουν έγκαιρα τους δρόμους και τα «ορφανά» οικόπεδα από τα χόρτα και τις στοίβες ξερών κλαδιών– δείχνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία όσο δεν αλλάζει το πλαίσιο όπου λειτουργούν οι δήμοι. 

Είναι ανεκτή(;) η εικόνα κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας να κάνουν μπάρμπεκιου μέσα στον εθνικό δρυμό, αλλά δεν πειράζει, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και χωρίς σοβαρές συνέπειες μέχρι να ξαναβάλουν κάποια άλλη φωτιά; Είναι ανεκτή(;) η εικόνα κάποιοι συμπολίτες να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εκκλήσεις και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ότι απαγορεύονται οι εργασίες τις ημέρες που η χώρα βιώνει καύσωνα και ακραίες καιρικές συνθήκες; Είναι όλα καλά όταν κάποιοι αγρότες πάνε ντάλα καλοκαίρι και με τον υδράργυρο στο κόκκινο να καίνε καλαμιές και μαζί το σύμπαν; Είναι όλα καλά και ανεκτά που κανείς τοπικός άρχοντας –τρομάρα τους– δεν τιμωρείται γιατί δεν κάνει καλά τη δουλειά του;

Προφανώς και τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καλό και ούτε ανεκτό... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι σαφής: Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν όσα προβλέπει ο νόμος, τότε δήμοι και Πολιτική Προστασία είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο. 

Μήπως ήρθε η ώρα η Πολιτεία πρέπει να ξαναδεί το θέμα με τους δήμους και τη χρηματοδότησή τους; Πολλοί δήμαρχοι εμετρήθησαν, εζυγίσθηκαν και ευρέθησαν ελλιπείς.