Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεγάλο αιολικό πάρκο που εγκαινιάστηκε στον Καφηρέα Εύβοιας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που αντανακλά την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί και το εντυπωσιακό καστανόδασος της περιοχής.

Το δάσος με τις υπεραιωνόβιες άγριες καστανιές στο νησί της Εύβοιας αποτελεί το συναρπαστικό σκηνικό για το νεόκτιστο αιολικό πάρκο της Enel Green Power. Με το σχέδιο αναδάσωσης ο «Καστανόλογγος», το δάσος της καστανιάς θα αρχίσει να θυμίζει το καταπράσινο τοπίο που κάλυπτε παλαιότερα ολόκληρη την κορυφογραμμή της Όχης.

Τα επιζώντα δέντρα έχουν πλέον αποκτήσει καθεστώς «φυσικού μνημείου», κυρίως από άποψη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι σε όλη τη χώρα, λίγα εξακολουθούν να λογίζονται ως «αρχαίες» καστανιές, όπως αυτές που βρίσκονται στο συγκεκριμένο δάσος στον Καφηρέα.

Με αυτή την πρωτοβουλία της μεγαλύτερης εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, μπαίνει σε λειτουργία το σχέδιο αναδάσωσης του εντυπωσιακού αυτού δάσους, που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού, στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό της Καρύστου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το δάσος γίνεται και πιο προσβάσιμο καθώς «παραπάνω από 100 χιλιόμετρα νέοι αγροτικοί δρόμοι κατασκευάστηκαν για να μπορέσουν και οι επενδυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες και να μπορέσει κι αυτή η περιοχή -η οποία ήταν και μπορεί να παραμένει άγνωστη στους πιο πολλούς από εμάς, τουλάχιστον ήταν άγνωστη σ’ εμένα- να τη γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να αξιοποιηθεί περισσότερο και τουριστικά».

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Enel Green Power, το σχέδιο αναδάσωσης στον Καστανόλογγο έχει τεθεί σε εφαρμογή και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Ακολουθεί ένα σχέδιο παρακολούθησης που θα διαρκέσει 3 έως 5 χρόνια, πριν το έργο αυτό θεωρηθεί πλήρες και θα παραδοθεί η διαχείριση των καστανιών στις δασικές αρχές. Αυτό θα ακολουθήσει ένα σχέδιο παρακολούθησης που θα διαρκέσει 3 έως 5 έτη, προτού το έργο αυτό μπορέσει να θεωρηθεί πλήρες και η διαχείριση των καστανιών παραδοθεί στις δασικές αρχές.

Μόλις το αιολικό πάρκο του Καφηρέα, έχει πλήρη ισχύ, η εγκατεστημένη ισχύς των 154 MW θα το τοποθετήσει στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων της χώρας.