Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην Αυστρία η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε σχολείο της πόλης Γκρατς, με τραγικό απολογισμό έντεκα νεκρούς και δώδεκα τραυματίες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αυστριακής αστυνομίας, δράστης ήταν ένας 21χρονος Αυστριακός, πρώην μαθητής του σχολείου, ο οποίος αυτοκτόνησε στην τουαλέτα του κτιρίου μετά την επίθεση.

Οι λεπτομέρειες της τραγωδίας

Ο νεαρός εισέβαλε στο σχολείο, οπλισμένος με δύο νόμιμα κατοχυρωμένα όπλα, και κατευθύνθηκε σε δύο τάξεις, όπου δολοφόνησε οκτώ άτομα. Στη συνέχεια, σκότωσε μια μαθήτρια εκτός του σχολικού κτιρίου, ενώ λίγο αργότερα, έβαλε τέλος στη ζωή του, την ώρα που η αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, τα θύματα είναι έξι γυναίκες και τρεις άνδρες, ενώ ο δράστης δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε είχε απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν. Η αστυνομία υπογραμμίζει ότι ο 21χρονος διέθετε άδεια οπλοφορίας και κατείχε τα όπλα νόμιμα

Ο δράστης είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία βρήκε το σημείωμα στο σπίτι του δράστη, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε νωρίτερα στο σχολείο, όπου προηγουμένως είχε σκοτώσει εννέα άτομα και τραυματίσει άλλα δώδεκα.

Άμεση κινητοποίηση και επιχειρησιακή ανταπόκριση

Η πρώτη κλήση προς τις Αρχές έγινε στις 11:00 ώρα Ελλάδος και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, μεταξύ των οποίων 65 στελέχη των ειδικών δυνάμεων Cobra. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε 17 λεπτά, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ 160 μέλη του Ερυθρού Σταυρού και 65 ασθενοφόρα κινητοποιήθηκαν για τη διακομιδή τραυματιών και την υποστήριξη των επιζώντων.

Ψυχολόγοι βρίσκονται ήδη στο πλευρό μαθητών και γονέων, καθώς ο ψυχολογικός αντίκτυπος του γεγονότος είναι τεράστιος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, «η σημερινή επίθεση δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα προληπτικά μέτρα στα σχολεία, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν».

Άγνωστα τα κίνητρα – Προειδοποίηση για παραπληροφόρηση

Οι αρχές ερευνούν τα κίνητρα του δράστη, τα οποία παραμένουν άγνωστα. Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι «κυκλοφορούν ψευδή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και κάλεσε τους πολίτες να στηρίζονται μόνο σε επίσημες ενημερώσεις. Επισήμανε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή διατυπώνονται πολλές υποθέσεις και για αυτό είναι κρίσιμη η ακριβής πληροφόρηση».

Εθνικό πένθος και μήνυμα ενότητας από τον καγκελάριο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ, επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας και σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η σημερινή μέρα είναι μια σκοτεινή μέρα στην Ιστορία της χώρας μας. Η επίθεση συνιστά εθνική τραγωδία, η οποία μας θλίβει βαθιά. Η χώρα στέκει σιωπηλή.»

Ο καγκελάριος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ την Τετάρτη στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα, στη μνήμη των θυμάτων. «Κανείς στην Αυστρία δεν έχει διάθεση για γιορτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.