Από σήμερα το μεσημέρι 2.300 κτηνοτρόφοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα των αποζημιώσεων για τις φυσικές καταστροφές που χτύπησαν την περιοχή.
«Μέσα σε 17 μέρες δίνουμε σήμερα, στις 12.00, προκαταβολές για το ζωικό κεφάλαιο, περίπου σε 2.300 κτηνοτρόφους που έχουν δηλώσει απώλεια ζωικού κεφαλαίου» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι είναι πρώτη φορά που οι παραγωγοί θα εισπράξουν τόνο νωρίς αποζημιώσεις. Και όπως τόνισε οι πρώτες αποζημιώσεις θα φτάσουν στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ. «Στη Θεσσαλία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα όλες οι δηλώσεις ζημιάς ήταν χειρόγραφες και ατελώς» ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.
Ο ίδιος είπε ότι η κρατική αρωγή έχει καταβάλλει 14 πληρωμές 94 εκατ. ευρώ σε 24.500 δικαιούχους.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις εξήγησε ότι «για τα βοειδή η τιμή βάσης από 500 ευρώ είναι τα 800 ευρώ, για τα αιγοπρόβατα πάμε στα 125 ευρώ, στα βελτιωμένα αιγοπρόβατα η τιμή βάσης απο 125 ευρώ γίνεται 150 ευρώ», συμπληρώνοντας ότι οι τιμές αποζημίωσης για κάθε ζώο που έχει χαθεί δεν έχουν προηγούμενο.
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες
«Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε μια διαφορετική τιμή βάσης γιατί καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος και ο ψαράς», συμπλήρωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων και στις καταγγελίες για καθυστερήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι δεν είναι δικαιολογημένες υποστηρίζοντας ότι μόλις πριν από 17 ημέρες έκλεισε η σχετική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις. «Δύο μήνες ακούγεται πολύς χρόνος αλλά οι παρατάσεις έγιναν επειδή οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς μας το ζήτησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές δήλωσε ότι μέσω της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί δεκατέσσερις πληρωμές που μεταφράζοντο σε 92 εκατ.ευρώ, σε 24.500 δικαιούχους.
Την Παρασκευή η πλήρης εικόνα των ποσών που θα καταβληθούν
Ειδικότερα, όπως είπε, οι 9.076 αγρότες και κτηνοτρόφοι που δήλωσαν και απώλεια εξοπλισμού έχουν λάβει μέχρι αυτή την ώρα 19 εκατ. περίπου ευρώ προσθέτοντας ότι «χρήματα υπάρχουν, είναι δέσμευση του πρωθυπουργού».
Όπως είπε, «σήμερα καταβάλλονται άλλα 17 εκατ. σε 2.100 περίπου δικαιούχους του ζωικού κεφαλαίου και μέχρι αυτή την Παρασκευή θα έχουμε πλήρη εικόνα των 30.088 δηλώσεων φυτικού κεφαλαίου», σημείωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι μέχρι τότε θα γνωρίζει το υπουργείο το ποσό που θα απαιτηθεί. «Συνολικά και με ακρίβεια θα ξέρουμε σε λίγους μήνες που θα ολοκληρωθεί η καταγραφή», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «όλες οι αποζημιώσεις δεν θα μπορούν να πειραχτούν από οποιονδήποτε, ακόμα κι αν έχει εκκρεμότητες ο παραγωγός, αγρότης, κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος».
Σχετικά με τις ζωοτροφές δήλωσε ότι διανεμήθηκαν αρκετές χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών και συνεχίζεται η διανομή όπου χρειάζεται.
Όσον αφορά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δήλωσε πως μετά την καταστροφή που υπέστησαν παλιές και νέες θα δημιουργηθούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με προδιαγραφές, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και φυσικά με ενεργειακή αυτονομία. «Μέσα από το Μέτρο 5 2, διαθέτοντας 45 εκατομμύρια, όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν δηλώσει. διέθεταν ή διαθέτουν αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που έχουν δηλώσει ζημιά, μερική ή συνολική, θα καλυφθούν κατά 100% για την ανακατασκευή ή η εκ του μηδενός κατασκευή της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Αντίστοιχο ποσό 100%, θα δοθεί και για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις για το φυτικό λέγοντας: «Οι τιμές που έχουμε δώσει για το φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν προηγούμενο. Και το λέω αυτό επικαλούμενος και ποσά για παρόμοιες καλλιέργειες που είχαν δοθεί για τον Ιανό. Για το βαμβάκι είχε δοθεί στον ΙΑΝΟ ποσόπροκαταβολής για περιπτώσεις κτημάτων που είχαν από 80 – 100% καταστροφή, 100 ευρώ το στρέμμα. Σήμερα έχουμε ανακοινώσει 140 ευρώ το στρέμμα. Να θυμίσω πως ότι ο θεσσαλικός κάμπος έχει το 40% της παραγωγής του βάμβακος που σχεδόν συνολικά έχει καταστραφεί».