Συνέντευξη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στον Βαγγέλη Γιακουμή, για τη “Βραδυνή της Κυριακής”, με την αποτίμηση του έργου στον αθλητισμό τα τελευταία 3,5 χρόνια, τα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί, τα άνω των 40 εκατ. ευρώ που θα δοθούν τις προσεχείς εβδομάδες από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, μέσω του Στοιχήματος, σε ερασιτεχνικά σωματεία, επαγγελματικές ομάδες και Εθνικές ομάδες, το πρόγραμμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τις εθνικές εκλογές που έρχονται:

Κύριε Αυγενάκη, μετά από 3,5 χρόνια στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, η αποτίμησή σας τι πρόσημο έχει;

«Από την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας προκύπτει ότι είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Με την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και την απόλυτη στήριξή του στις τόσες ανατροπές που επιχειρήσαμε, στα τόσα στεγανά που σπάσαμε, μεταρρυθμίσαμε και φέραμε την αυτονόητη τάξη στο απολύτως άναρχο αθλητικό οικοδόμημα που παραλάβαμε.

Επίπονη διαδικασία, με έντονες συγκρούσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι απτό:

Ανανέωση στις διοικήσεις όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών, λόγος και φωνή στους αθλητές και στα ερασιτεχνικά σωματεία, ψηφιακά μητρώα σωματείων, προπονητών (ακολουθεί των αθλητών), αθλητικών εγκαταστάσεων, πλαίσιο λειτουργίας νέων μορφών αθλητισμού, όπως π.χ. τα e-Sports, ουσιαστική στήριξη όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων, ανάπτυξη νέων ομοσπονδιών.

Κι ακόμα, εξωστρέφεια, ανακτώντας την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας και συνδυάζοντάς την με τον Αθλητικό Τουρισμό, μέσω της διεξαγωγής με επιτυχία κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων (EKO Rally Acropolis, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, Aegean 600, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα).

Επιπλέον, ξαναγίναμε χώρα-πρότυπο στην εφαρμογή των κανόνων αντιντόπινγκ και ευελπιστώ ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουμε και στο Κεντρικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Οργανισμού, του WADA, έπειτα από την υποψηφιότητα που έθεσα.
Παράλληλα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, πρωτοστατώντας στην Ευρώπη και με διεθνείς συνεργασίες, στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας (εφαρμογή εκ νέου του «ιδιώνυμου»), αλλά και στην καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Έχουμε διαθέσει συνολικά για τον αθλητισμό 304 εκ. ευρώ, ποσά πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, θεσπίζοντας για πρώτη φορά και τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του Στοιχήματος.
Η επόμενη καταβολή, άνω των 40 εκατομμυρίων, για τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες».

Ποιες είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, έπειτα από τις τελευταίες εξαγγελίες σας;

«Είμαι υπερήφανος που αλλάζουμε οριστικά αυτό που βιώναμε από το 2004, να γερνάνε χωρίς πλάνο αξιοποίησης τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα! Υλοποιούμε με συνέπεια και προσήλωση ένα μελετημένο Πρόγραμμα Αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου, αναγεννώντας τις Ολυμπιακές μας Εγκαταστάσεις και αποδίδοντάς τις ξανά στην αθλητική οικογένεια και τη νέα γενιά αθλητών.

Πώς; Τόσο με τα πολλά έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει έως τώρα, όσο κυρίως με εκείνα που έχουν δρομολογηθεί, με νέες κατασκευές και ανακατασκευές, με σφικτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στην προσεχή διετία, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς όφελος της κοινωνίας και με εξασφαλισμένους πόρους.

Επιγραμματικά αναφέρω τη ριζική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ (ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση κατασκευών Καλατράβα, Κέντρο Υγρού Στίβου, Κέντρο Αντισφαίρισης, αντικατάσταση ταρτάν στίβου, τοίχοι αναρρίχησης, Μητροπολιτικό πάρκο, νέο κλειστό πολλαπλών χρήσεων, ανακατασκευή ξενώνων για αθλητές).

Ξανακάνουμε το Ολυμπιακό Συγκρότημα τοπόσημο αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και τουρισμού, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως π.χ. τα 54 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ταμείο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αλλά και τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και με τον ιδιωτικό τομέα (την Lamda Development, την Στάδιο 2020 και άλλες εταιρίες από την αγορά που στηρίζουν τον αθλητισμό και ό,τι θετικό γίνεται).

Επιπλέον, «ζωντανεύουν»:  το Ολυμπιακό Χωριό, που ήταν ξεχασμένο στον ΟΑΕΔ μέχρι πρότινος,
τα λεηλατημένα κλειστά του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία, το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων που ήδη αξιοποιείται με τη 10ετή εκμίσθωση στην ΚΑΕ ΑΕΚ και την παράλληλη χρήση από επτά Ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων, που αναβαθμίζεται
το Εθνικό Σκοπευτήριο στον Βύρωνα.

Παράλληλα, φροντίζουμε για την πλήρη και πρωτίστως συντονισμένη μετεγκατάσταση των υποδομών του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, για να μην διαταραχθεί καθόλου ο προγραμματισμός αθλητών, σωματείων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων που κάνουν χρήση του.

Και εκτός από αυτό το συνεκτικό Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας Εγκαταστάσεων, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, προχωράμε και στην κατασκευή του έργου πνοής για τον αθλητισμό των ΑμεΑ, του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της χώρας, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας».

Μπορείτε να μας σχολιάσετε το φημολογούμενο ενδεχόμενο συνεργασίας της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο προκειμένου να κατατεθεί υποψηφιότητα των τριών χωρών για την από κοινού διεκδίκηση και διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2030;

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω την ίδια στάση που τηρούμε εδώ και 5 μήνες σε τέτοιου είδους ερωτήσεις και δημοσιεύματα και να μην κάνω το παραμικρό σχόλιο.
Εάν και εφόσον υπάρξει οτιδήποτε για να σχολιαστεί, επί όσων αναφέρετε, αυτό θα γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν το κρίνει ο ίδιος».

Κατά τη γνώμη σας, πότε θα ήταν καλύτερα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές μέσα στο έτος και τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί σε όλα τα μέτωπα;

«Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της τετραετίας έχοντας υλοποιήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
Η Κυβέρνησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοικοδόμησε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, διασφάλισε την οικονομική ανάκαμψη και αντιμετώπισε με επιτυχία τις πολλαπλές προκλήσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Είμαστε πλέον το success story και συνεχίζουμε τις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο για το νέο έτος, οδηγώντας την Ελλάδα σταθερά μπροστά.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την πολιτική της λάσπης και της οπισθοδρόμησης. Υιοθετεί fake news -όταν δεν τα παράγει ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός του- που ζημιώνουν τη χώρα μας.

Συνεχίζει στο δρόμο του λαϊκισμού και της στείρας άρνησης, αντί της εποικοδομητική κριτικής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Εμείς απαντάμε με τα έργα μας και οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν!

Οποιαδήποτε στιγμή, μέσα στους επόμενους μήνες που θα διεξαχθούν οι εκλογές, είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διεκδικήσουμε την ψήφο της κοινωνίας για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά να λάβουμε –είμαι βέβαιος- την ανανεωμένη εντολή της για ακόμη περισσότερη δουλειά και περισσότερη προκοπή.
Για να προσθέσουμε «το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», στο μέχρι τώρα «το είπαμε, το κάναμε»!
Για να πάμε στο επόμενο στάδιο: μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες αποδοχές, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, παραπάνω εξωστρέφεια. Για να οδηγήσουμε την χώρα μας ακόμη πιο μακριά, ακόμη πιο ψηλά!».