Την… περήφανη εξωτερική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αποκάλυψε ο πρέσβης επί τιμή, Γεώργιος Αϋφαντής ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου σε σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2019 κατά την οποία ο τότε υπουργός Εξωτερικών παρακαλούσε τον Τούρκο ομόλογό του ώστε να λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν προκλήσεις από την Άγκυρα.

«τον θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήμουνα Πρέσβης το 2019 στην Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης (η Φινλανδία είχε την προεδρία) είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι, να τον ικετεύει για μία συνάντηση» είπε μιλώντας στο Κρήτη TV προσθέτοντας «Να τον ικετεύει και να του λέει ο άλλος “Να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε βρε παιδί μου. Όχι”».

«Τελικά, για να τον ξεφορτωθεί ο κύριος Τσαβούσογλου του είπε άλλη ώρα δεν μπορώ, 10 η ώρα το βράδυ» ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή που ήταν παρών στο περιστατικό για να συνεχίσει « Δέκα η ώρα το βράδυ ήμαστε εκεί. Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε αναφώνησε ανακουφισμένος: “Εντάξει, δε θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο”. Λοιπόν, και πετάχτηκε ένας συνεργάτης του και του λέει “Μούφα κύριε υπουργέ, μούφα”, το παιδί αυτό νέο, εκφράστηκε έτσι».

Για να καταλήξει λέγοντας ότι «τον κοίταζα και εγώ και οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι διπλωμάτες ήμαστε, ήταν και η ΕΡΤ έξω, περίμενε ο κύριος Μελέτης. Αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει να ικετεύσει να μη γίνει στη βάρδια του η ζημιά, γιατί Σεπτέμβριο υπολόγιζε να κάνει εκλογές το ’19».

Μόλις την Κυριακή πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε περήφανος για την πολιτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά και εγκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εμφανίσθηκε να απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων και να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων.

Ο πρέσβης επι τιμή δήλωσε παρών στο περιστατικό και η σκηνή που περιέγραψε μόνο περήφανη εξωτερική πολιτική δεν θυμίζει»