Συνέντευξη παραχώρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 FM και τους δημοσιογράφους κ.κΔημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, όπου μεταξύ άλλων αναφέριθηκε στον φονικό σεισμό της Τουρκίας, το θετικό κλίμα και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αναφορικά με τη βοήθεια της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο γεγονός πως όπως τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος: «Θέλω να πιστεύω, ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας θα κατανοήσει, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτόν το δρόμο» σχετικά με την αλλαγή κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ.Αβραμόπουλου:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε κοντά μας έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει διαχειριστεί αντίστοιχη κατάσταση το 1999 ως Δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Καλημέρα σας κ. Αβραμόπουλε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Οικονόμου, κ. Παυλόπουλε. Καλημέρα και σε όσους μας ακούν. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εισαγωγικά και θα ήθελα να ξεκινήσω με μια πολύ απλή παρατήρηση. Τελικά, όταν η φύση και οι λαοί θελήσουν, ξεπερνιούνται όλα αυτά, πάνω στα οποία έχουν στηθεί οι διεθνείς σχέσεις. Αυτό συμβαίνει τώρα, συνέβη και τότε και καλά κάνατε και το θυμίσατε, το 1999, όταν, όπως όλοι θυμόμαστε, χτυπήθηκε η Κωνσταντινούπολη, είχαμε 18.000 νεκρούς, 30.000 τραυματίες και 500.000 αστέγους και τότε οι πρώτοι που φτάσανε εκεί, είμαστε εμείς, οι Έλληνες. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι ήταν πρωτοβουλία τότε της Πόλεως των Αθηνών και ακολούθησε και η βοήθεια του κράτους. Η αντίδραση τότε, μετά από το επεισόδιο Οτσαλάν λίγους μήνες πριν, που παραλίγο να μας είχε οδηγήσει και σε πόλεμο και τα Ίμια, άλλαξαν το κλίμα και τι έδωσε; Πάμε στο αποτέλεσμα τώρα. Έδωσε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ήρεμων συνθηκών, φθάσαμε στο 2013, σας θυμίζω και υπογράψανε και είκοσι πέντε Συμφωνίες οι δύο χώρες. Τι σημαίνει λοιπόν; Ότι οι επιπτώσεις από αυτό το δράμα που ζει αυτήν τη στιγμή η Τουρκία σίγουρα επηρεάζουν τις σχέσεις της χώρας αυτής με όλες τις γειτονικές της χώρες, της αλλάζουν αν θέλετε και την αντίληψη, τη νοοτροπία που είχε καλλιεργήσει όλον αυτόν τον καιρό με αυτήν την υπερβολική ματαιοδοξία και αλαζονεία να γίνει μια περιφερειακή δύναμη, την κάνει πιο ανθρώπινη, γιατί το θέλει η κοινωνία. Τα μηνύματα λοιπόν έρχονται από τη βάση της κοινωνίας.
Θυμάμαι ότι ο Κόφι Ανάν, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όταν πήρα την πρωτοβουλία, μου έστειλε μια επιστολή, την οποία και έχω βεβαίως, και μου λέει μέσα, αυτή η «Διπλωματία των Πόλεων», όπως την είχαμε ονομάσει, που τώρα δοκιμάζεται στην πράξη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, γιατί αρχίζει να χτίζεται η ειρήνη, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση από τη βάση της κοινωνίας.
ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα προς επίρρωση αυτού που λέτε κ. Αβραμόπουλε, πριν από λίγο είχαμε δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ισραηλινό Ομόλογό του τον κ. Κοέν και αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, λέγοντας ότι με το σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα, είπε ο Τσαβούσογλου, για τρίτη μέρα συνεχόμενη και χωρίς να είναι Έλληνας πολιτικός παρών στη συνάντηση αυτή, χωρίς να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, μόνος του έστειλε ένα καινούργιο μήνυμα. Ένα, γιατί αφουγκράζεται, καταλαβαίνει ότι στην κοινωνία το αφήγημα περί της ελληνικής απειλής κατέρρευσε. Δύο, γιατί η ευγνωμοσύνη είναι διάχυτη πάλι στην κοινωνία και προς τα πάνω, όπως το λέτε εσείς. Δεν ξέρουμε τώρα τι είναι όλο αυτό. Το ερώτημα είναι, αν θεωρείτε, ότι μπορεί να είναι ουσιαστικό και εάν θα κρατήσει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές κ. Παυλόπουλε. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία έχει μια παράδοση στην εξωτερική της πολιτική, που πάει αιώνες πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει ένα βαθύ σύστημα, το οποίο δεν πρόκειται αυτήν την κατάσταση να την αποδεχθεί, διότι έχει άλλους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν άλλαξε το κλίμα. Από εδώ και πέρα, εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, αυτό να το μεταφράζει σε συγκεκριμένη συμπεριφορά και στάση. Μία από αυτές, κατά τη γνώμη μου, θα είναι να δώσει τέλος σε αυτήν την επιθετική, χωρίς αντίκρισμα και ουσία, ρητορική, που σε τελευταία ανάλυση προκάλεσε ένα κλίμα τέτοιο, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό εξέθετε και την ίδια την Τουρκία διεθνώς. Τώρα όλα αυτά πάνε να αλλάξουν.
Θέλω να πιστεύω, ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας θα κατανοήσει, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτόν το δρόμο.
Από την άλλη πλευρά, εμείς και πολύ ορθά ο Πρωθυπουργός, με γρήγορα ανακλαστικά αμέσως αντέδρασε και έστειλε και τον Υπουργό του να συναντήσει τον κ. Τσαβούσογλου και ήταν πολύ σωστό αυτό που έγινε, διότι έβγαλε και την ανθρωπιά τους στον συνομιλητή του. Διότι αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου στον Ισραηλινό, θα μπορούσε και να μην το είχε πει. Να είχε αρκεστεί σε καθαρά στις τουρκοισραηλινές σχέσεις.
ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε διμερείς αναφορές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, όλα πλέον αλλάζουν προς το καλύτερο. Από τη δική μας πλευρά, τα μηνύματα είχαν σταλεί πολύ νωρίτερα.
Θυμίζω ότι η Ελλάδα είχε μια ξεκάθαρη θέση. Κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα αλλά όπως έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης, ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για το διάλογο.
Σκεφτείτε ότι ήμουν από τους πρώτους που εδώ και χρόνια είχαν μιλήσει για αυτόν το διάλογο. Έπρεπε δηλαδή να μας το θυμίσει η φύση; Να συνωμοτήσει η φύση με την κοινωνία για να φθάσουμε σε αυτά που σήμερα περιγράφουμε;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στα αυτονόητα δηλαδή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στα αυτονόητα. Και κάτι άλλο. Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά εμείς με τους γείτονές μας. Είμαστε στην ίδια περιοχή, μας ενώνει η γεωγραφία, οι κοινές εμπειρίες, έχουμε ζήσει καλές εποχές. Το κοινό μας χαρακτηριστικό είναι, ότι είμαστε συναισθηματικοί λαοί. Δηλαδή, εάν στην ελληνική διπλωματία και στην τουρκική διπλωματία εισαχθεί και ένα στοιχείο συναισθηματικό, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Έχω κάνει δύο φορές Υπουργός Αμύνης και Εξωτερικών. Πολλές φορές στο καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, είχαμε δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, που μας επέτρεπαν να συνεννοούμεθα και να συζητάμε.
Αν μπορούσαμε μια μέρα να αναφερθούμε πόσες κρίσεις έχουμε αποσοβήσει, επειδή ακριβώς υπήρχαν πάντοτε καλές διαπροσωπικές σχέσεις! Και θα θυμόσαστε μια φορά κ. Οικονόμου σε μια πρωινή συζήτησή μας στο ΣΚΑΪ, σας είχα πει πριν από δυόμισι χρόνια είναι σημαντικό να συνομιλούν, πρώτα απ΄ όλα οι ηγέτες των δύο χωρών και να συνομιλούν και οι άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μην συναντιέται ο Υπουργός Αμύνης της Ελλάδος με τον Υπουργό Αμύνης της Τουρκίας; Όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, ήμουν από αυτούς που είχα εισηγηθεί τότε στον Πρωθυπουργό και είχε συμμετάσχει και ο τότε Υπουργός Αμύνης στη συνάντηση που έγινε από τις δύο Κυβερνήσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Άρα, άλλες είναι οι προτεραιότητες των χωρών μας, άλλες είναι οι ανάγκες της περιοχής μας και να πω και κάτι παραπάνω. Με τα όσα γίνονται για να μη χάνουμε και τη μεγάλη εικόνα, δημιουργούνται προϋποθέσεις και όροι καλύτερης συνεννόησης και συνεργασίας. Βέβαια, προϋπόθεση να τραβηχτεί πίσω η Τουρκία από τον δικό της, αν θέλετε, αλαζονικό μεγαλοϊδεατισμό, να ξαναβρεί το μέτρο της στη νέα τάξη που διαμορφώνεται στον κόσμο, να μην πιστέψει ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη υπερδύναμη με δικιά της ζώνη επιρροής και να ξεχάσει, όπως είπαμε, το οθωμανικό της παρελθόν, το οποίο η ίδια είχε δείξει στην ιστορία. Πάντως εγώ είμαι αισιόδοξος ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα καινούργιο κλίμα, η ελληνική πλευρά στέκεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, από την άλλη πλευρά θέλω να πιστεύω ότι ο τουρκικός λαός σήμερα έχει στείλει ισχυρά μηνύματα από κάτω προς τα πάνω, τα οποία, εάν ερμηνεύσει σωστά η πολιτική της ηγεσία, τότε θα περάσουμε σε μια καινούργια εποχή ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ. Να είστε καλά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα ξαναπούμε και στην τηλεόραση. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.