Αθώος για την κατηγορία της διασπάθισης δημόσιου χρήματος κηρύχθηκε από το δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, βάζοντας τέλος σε μια περιπέτεια οκτώ ετών που είχε οδηγήσει στην αποπομπή του από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. 

Όλα είχαν ξεκινήσει από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που είχε φέρει στο φως πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με το οποίο είχαν εντοπιστεί διπλές πληρωμές σε προμηθευτές του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο κ. Λούκος είχε κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του οργανισμού που είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Δημοσίου με ποσό περίπου 2,7 εκατ. ευρώ και αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «επιχείριση σπίλωσής» του και «μεθοδεύσεις» που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. 

Μετά την αθωωτική απόφαση ο κ. Λούκος δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα ομόφωνα για την αθωότητά μου. Στα τέλη του 2015 πληροφορήθηκα από την “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι ο τότε Υπουργός Πολιτισμού με έπαυσε από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, με αφορμή ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε υπόθεση απιστίας. Είχα τότε αποστείλει επιστολή στον κ. Υπουργό, στην οποία τόνιζα ότι είμαι περήφανος γιατί στα δέκα χρόνια της θητείας μου δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κανένας λίβελος δεν μπορεί να σβήσει. Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στoυς αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους που με αταλάντευτη πίστη και αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου».