Η Δανία αποφάσισε χθες Δευτέρα, να χορηγεί συστηματικά άσυλο σε γυναίκες και κορίτσια με καταγωγή από το Αφγανιστάν, όπου τα δικαιώματά τους έχουν μειωθεί δραστικά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

«Η απόφαση βασίζεται σε πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δανική Επιτροπή Εφέσεων για τους Πρόσφυγες, επικαλούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η κατάσταση ορισμένων ομάδων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα γυναικών και κοριτσιών, είναι πιθανό να συνιστά δίωξη κατά την έννοια της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες», σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σύμφωνα με τη Δανική Επιτροπή Εφέσεων για τους Πρόσφυγες, πέντε εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν Αφγανές θα επιλυθούν με την έννοια ότι θα τους χορηγηθεί άσυλο με βάση τη νέα απόφαση.

Η αρχή θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις Αφγανών γυναικών στις οποίες αρνήθηκε το άσυλο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, προκειμένου να παραχωρήσει δικαίωμα διαμονής στα ενδιαφερόμενα άτομα δυνάμει της νέας απόφασης (περίπου δέκα περιπτώσεις).

Θα εξετάσει επίσης όλες τις περιπτώσεις ανδρών Αφγανών πολιτών (περίπου 30 περιπτώσεις) στους οποίους είχε αρνηθεί άσυλο από την ίδια ημερομηνία.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν σταδιακά διαβρώσει τις ελευθερίες που κέρδισαν οι γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος τους το 2001.

Εκτός από το γεγονός ότι τους στερείται το δικαίωμα να σπουδάσουν, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στις περισσότερες δημόσιες θέσεις.

Μια γυναίκα στο Αφγανιστάν δεν έχει το δικαίωμα να ταξιδεύει χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτεται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνει από το σπίτι.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές των Ταλιμπάν διέταξαν επίσης τοπικές και ξένες ΜΚΟ να σταματήσουν να προσλαμβάνουν γυναίκες μετά από «σοβαρές καταγγελίες» για το ντύσιμό τους, τέσσερις ημέρες μετά την απαγόρευση του πανεπιστημίου για τους ίδιους λόγους.