Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ελέφαντα πέρασε από τη Γη σε μια από τις πιο κοντινές συναντήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο διαστημικός βράχος, με την ονομασία 2023 BU, προβλεπόταν να περάσει με ταχύτητα πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής περίπου στις 12.29 π.μ. της Παρασκευής, μόλις 3.540 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αυτό το καθιστά το τέταρτο κοντινότερο πέρασμα αστεροειδούς πάνω από τη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συγκριτικά, ορισμένοι δορυφόροι κινούνται σε τροχιά σε ύψος μεγαλύτερο από 21.000 μίλια.

Η NASA επέμεινε πριν περάσει από τον πλανήτη ότι ο βράχος δεν είχε καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη – και ακόμη και αν πλησίαζε πολύ, οι επιστήμονες είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καίγονταν στην ατμόσφαιρα.

Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι είχε διάμετρο από 11,5 έως 28 πόδια, ενώ το μέγεθός του υπολογίστηκε ότι ισοδυναμούσε με έναν ελέφαντα ή ένα μικρό λεωφορείο.

Ρομποτικά τηλεσκόπια κατέγραψαν εικόνα αστεροειδούς και η εικόνα καταγράφηκε από τη ρομποτική μονάδα «Elena».

Το πρόγραμμα ανέφερε σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του: «Η απεικόνισή του δεν ήταν εύκολη, επειδή ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οπότε χρειάστηκε να καθυστερήσουμε πολλές φορές τη ζωντανή μας μετάδοση.

Αλλά ήμασταν τυχεροί: κάποια στιγμή ο ουρανός βελτιώθηκε και, ενώ απείχε πολύ από το να είναι αξιοπρεπής, μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε αυτόν τον βράχο, μοιραζόμενοι την εμπειρία σε πραγματικό χρόνο με ένα πολύ μεγάλο διεθνές κοινό.

Μπορέσαμε να τον παρακολουθήσουμε πριν επανέλθουν τα σύννεφα: σε εκείνο το σημείο, το 2023 BU βρισκόταν σε απόσταση περίπου 28.500 χιλιομέτρων από το κέντρο της Γης, περίπου 22.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης».