«Έλαμψε» ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, κατά τη δύσκολη περσινή χρονιά, με τις βίλες να αναδεικνύονται σε «σανίδα σωτηρίας» για το ταμείο και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.

Τα 3 από τα 13 «διαμάντια», πουλήθηκαν, όπως αποκαλύπτει το newmoney, με τίμημα 112,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν καιρό τώρα, αγοραστής είναι ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης.

Το ίδιο, όμως, «έλαμψαν» και οι τσέπες του επενδυτικού σχήματος που ελέγχει το εμβληματικό συγκρότημα, καθώς στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία έγινε στις 31 Μαΐου, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 160.000.008 ευρώ, με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο. H μέτοχος της εταιρείας είναι η Apollo Investment Holdco S.A.R.L. με έδρα το Λουξεμβούργο (ποσοστό 100%), η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν ελέγχεται από έναν μόνο μέτοχο, αλλά το 76% των μετοχών διακρατείται συνολικά από τρεις μετόχους».

Η μείωση γίνεται με την ακύρωση 53.333.336 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς ανέρχεται σε 83.367.540 ευρώ, διαιρούμενο σε 27.789.180 μετοχές των 3 ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις-Στα 145,4 εκατ. τα έσοδα

Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου για την χρήση 2020 πέρασαν σε θετικό έδαφος, με τα έσοδα να εκτοξεύονται στα 145,4 εκατ. ευρώ από 54,3 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 167,79%. Και όπως σημειώνεται, «η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την πώληση των τριών κάθετων ιδιοκτησιών (οικοπέδων) που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020».

Αντίστοιχα, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 71,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 20,31 εκατ., και τα καθαρά σε κέρδη 59,6 εκατ., έναντι ζημιών 19,47 εκατ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος της χρήσης τριπλασιάστηκαν στα 36,81 εκατ., έναντι 12, 32 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 114,6 εκατ. από 215,97 εκατ. το 2019.

Η βαρύτητα της πώλησης των βιλών φαίνεται ξεκάθαρα από την ανάλυση των εσόδων. Έτσι, πέρυσι τα έσοδα διαμονής ήταν 16,81 εκατ. (έναντι 30,81 εκατ. το 2019), τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων 10,65 εκατ. (έναντι 15,96 εκατ.), τα έσοδα ελλιμενισμού 1,86 εκατ. (έναντι 2,46 εκατ.) και τα λοιπά 3,56 εκατ. (έναντι 5 εκατ.), ενώ στην κατηγορία «έσοδα από πώληση γης» καταγράφονται 112,5 εκατ. ευρώ που ασφαλώς δεν υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά. Με άλλα λόγια, χωρίς τις βίλες τα έσοδα θα ήταν 32,88 εκατ. ευρώ…

Οι καθαρές ταμειακές ροές σε επενδυτικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά17,6 εκατ. κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης, ενώ οι καθαρές ταμειακές ροές σε χρηματοδοτικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 69,52 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς τον περασμένο Νοέμβριο (μετά το deal για τις βίλες), η εταιρεία, σε εφαρμογή του όρου cash sweep, που σχετιζόταν με την πώληση των πρώτων οικοπέδων, προχώρησε στην αποπληρωμή 70 εκατ. έναντι ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 265 εκατ., κάτι που οδήγησε σε σημαντική μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Ακόμη, τον Δεκέμβριο προχώρησε στην εξόφληση «της υπό σειράς ΦΠΑ ύψους 4,3 εκατ. και κεφαλαίου κίνησης ύψους 1 εκατ. που είχε λάβει για τις τρέχουσες ανάγκες της».

Δηλαδή, οι βίλες ήταν το «κλειδί» και για τη σημαντική μείωση των δανειακών βαρών.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και το νέο μάνατζμεντ

Ο Αστέρας, όπως και όλος ο κλάδος του τουρισμού, υπέστη σοβαρή ζημιά από τις συνέπειες της πανδημίας. «Το ξενοδοχείο, όσο και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες της εταιρείας αναγκάστηκαν να διακόψουν την δραστηριότητα τους από το Μάρτιο 2020 έως και τα μέσα Ιουνίου 2020, και να περιορίσουν σημαντικά την λειτουργία τους κατά το δεύτερο Lockdown που έλαβε χώρα από τις αρχές του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2020» επισημαίνεται.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στη «μείωση των εσόδων για το 2021 εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Ιανουάριο έως και τις 15 Μαΐου 2021 και των χαμηλότερων συντελεστών πληρότητας για το χρονικό αυτό διάστημα, λόγω των επιπτώσεων της συνεχούς εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και στις λοιπές βασικές χώρες όπου εδρεύουν οι πελάτες του Ομίλου αλλά και των περιοριστικών μέτρων εισόδου στην χώρα μας και των διαδημοτικών μετακινήσεων».

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζεται, «σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ο Όμιλος κατάφερε αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και με τις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις να προασπίσει τη λειτουργική του κερδοφορία, να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους και τέλος με αξιοσημείωτη προσήλωση να ολοκληρώσει την πώληση τριών από τις δεκατρείς κάθετες ιδιοκτησίες που διαθέτει».

Πάντως, στο θετικό γύρισμα του Αστέρα παίζει σημαντικό ρόλο και το νέο μάνατζμεντ, καθώς από τον Απρίλιο του 2020 τα ηνία της διοίκησης έχει αναλάβει (ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος) η εξαιρετικά έμπειρη και αποτελεσματική Πέννυ Ζαγλαρίδου.

Έτσι, «το ξενοδοχείο μετά από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2020 και υπό την διαχείριση της Four Seasons κατάφερε να επιμηκύνει και να ολοκληρώσει τη θερινή σεζόν πετυχαίνοντας τον Οκτώβριο του 2020 ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας της περιόδου 2019- 2020», ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στο χαρτοφυλάκιο της Four Seasons».

Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν.

«Κρίνοντας από τις κρατήσεις και σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οι προοπτικές του ξενοδοχείου για το 2021 προμηνύονται εξαιρετικά ευοίωνες».

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί από τις 17 Ιουνίου 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του εστιατορίου Privilege Beach House εντός της παραλίας του Αστέρα που «επανάφερε δυναμικά στο προσκήνιο την παρουσία του Αστέρα στην παραλιακή ζώνη», ενώ από τις 22 Ιουλίου 2020 έκανε opening το εστιατόριο Beef Bar, «το οποίο αποτέλεσε σημείο συνάντησης του καλοκαιριού για επιφανείς πελάτες και όχι μόνο, παρά την πανδημία» και βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, «τα αποτελέσματα του αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά εντός του 2021».

Στα δυνατά σημεία και η παραλία του Αστέρα (Astir Beach), που μετά την ανακαίνισή της η επισκεψιμότητα εκτινάχθηκε, όπως δείχνουν και οι πολύ υψηλές πληρότητες από τις αρχές Μαΐου 2021.

Οι συζητήσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση και νέα δάνεια

Στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας και των κρατικών μέτρων στήριξης, τον Απρίλιο του 2020, η Αστήρ Παλάς έλαβε έγκριση από την Εθνική Τράπεζα για την μεταφορά των δόσεων κεφαλαίου της χρήσης 2020 ύψους 6 εκατ. στο τέλος της δανειακής σύμβασης (Μάρτιος 2027), ενώ τον Ιούλιο του 2020 προχώρησε στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 22 εκατ., -με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-, για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης και άλλων ταμειακών αναγκών.

Τώρα, όπως σημειώνεται, «η διοίκηση βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένων συζητήσεων με τραπεζικούς οργανισμούς αναφορικά με την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, έως 160 εκατ., με καλύτερους όρους (μεγαλύτερη διάρκεια, μειωμένο περιθώριο, ενισχύοντας σημαντικά τις χρηματοροές της εταιρείας) καθώς και την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για επενδυτικές και λοιπές χρηματοοικονομικές ανάγκες». Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχήμα του Αστέρα έχει δρομολογήσει τη δημιουργία νέας πολυτελούς μονάδας στη Μύκονο. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει το project της ανάπλασής της Μαρίνας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2022. Ο διαγωνισμός ανάθεσης των έργων αναβάθμισης ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο και έχει ολοκληρωθεί για το τμήμα των λιμενικών, ενώ εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και για τα χερσαία έργα.

Το κόστος του project ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί με εξωτερικό δανεισμό, ενώ το υπόλοιπο μέσω ιδίων κεφαλαίων αλλά και επιδότησης του αναπτυξιακού νόμου, καθώς η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση η οποία έχει εγκριθεί.