«…Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν…» έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης και ο μήνας που διανύουμε έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη της ανθρωπότητας με τον σακχαρώδη διαβήτη, ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η δε 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα της μεταβολικής αυτής νόσου που απειλεί να γίνει μάστιγα του σύγχρονου κόσμου με την πρόληψη να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής.

Και μόλις πριν από λίγες μέρες, την 25η Οκτωβρίου, η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, μιας νόσου που αποτελεί το συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες, υπενθύμισε την ανάγκη για τακτικό έλεγχο μιας και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης. Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους, το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more της Εθνικής Τράπεζας και τα Ιατρικά Διαγωνιστικά Κέντρα Βιότυπος, προσφέρουν στα μέλη του προγράμματος ένα σημαντικό κίνητρο. Συγκεκριμένα, με τη χρήση των καρτών της Εθνικής Τράπεζας κερδίζετε 10% σε go4more πόντους στο κόστος των εξετάσεων.

Μπορείτε και εσείς να αφιερώσετε οποιαδήποτε μέρα έως τις 30/11 για να κάνετε τις δικές σας εξετάσεις θωρακίζοντας την υγείας σας και κερδίζοντας 40 πόντους για κάθε ευρώ που θα καταβάλλετε.

Για σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχονται άτομα ασυμπτωματικά, μη παχύσαρκα και χωρίς παράγοντες κινδύνου στην ηλικία των 45 χρόνων.

Νωρίτερα οφείλουν να ελέγχονται τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και έχουν κάποιο επιπλέον παράγοντα κινδύνου, όπως έλλειψη άσκησης, συγγενείς πρώτου βαθμού με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, ή πάσχουν από υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιαγγειακή νόσο.

Επίσης, πρέπει να ελέγχονται τακτικά οι υπέρβαρες/παχύσαρκες μητέρες που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη κυήσεως ή έχουν γεννήσει υπέρβαρα νεογνά.