Πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών θα εντοπίζει εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της χώρας. Η περίπτωση της μικρής Μαρίας που πέθανε στον Εβρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου και δυσφήμησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η πλατφόρμα που αναπτύσσεται δεν αναγνωρίζει μόνο λέξεις κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας, αλλά αντιλαμβάνεται ολόκληρα νοήματα, συνεπώς, θα κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορίας σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.
Οι προκλήσεις στην εποχή που ζούμε αλλάζουν διαρκώς και με ραγδαίο ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί πλέον σήμερα να διαδοθεί ένα ψέμα και να τρωθεί ένα κράτος με όπλο την παραπληροφόρηση είναι πολύπλευρος και πολύ πιο σύνθετος σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα αυτό δεν αγγίζει μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Για να πλήξει κάποιος τη χώρα δεν χρειάζονται τα παραδοσιακά όπλα, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλα μέσα. Πρόκειται για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου και σύγχρονων μέσων μετάδοσης ενός μηνύματος.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή», στη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού και σε αναβάθμιση της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Η περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Έβρο, που για αρκετό καιρό αποτέλεσε μια είδηση που δυσφήμησε τη χώρα στο εξωτερικό και αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης των κομμάτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά και γι' αυτό τον σκοπό σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ειδική πλατφόρμα όπου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιμετωπίζονται διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης που στρέφονται κατά της χώρας μας, οι οποίες μπορεί να είναι πάσης φύσεως.
Από τη δημιουργία εντυπώσεων όπως στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, μέχρι επιθέσεις που αφορούν τον πολιτισμό ή τον τουρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης που να δείχνει κακοποίηση τουριστών για να πληγεί ο τουρισμός. Μπορεί να δείχνει ψεύτικη φθορά σε αρχαιότητες για να πληγεί το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μπορεί να δείχνει κακοποίηση μεταναστών για να αποτυπωθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ακόμη πιο προχωρημένες καταστάσεις να μεταδίδει ψεύτικο μήνυμα πολιτικών προσώπων.