Άσκηση πεδίου με την ονομασία «Αινείας 2023» οργανώθηκε στην περιοχή Χαμολιάς Βραυρώνας στην Ανατολική Αττική, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σκοπός της ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Συμμετείχαν η Γενική Επιθεώρηση Δασών Αττικής, το Δασαρχείο Πεντέλης, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, η ΚΕΔΕ, ο δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Αντικειμενικοί στόχοι της ήταν:

1. Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.

2. Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.

3. Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

4. Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος

5. Η δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μετά το πέρας της άσκησης αποτυπώθηκε, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν. Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας, επιβεβαιώθηκε ακόμη η κρισιμότητα του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, καταδείχθηκε άλλη μια φορά και ο πολύτιμος ρόλος των ΣμηΕΑ (drones) ως πολύτιμα εργαλεία στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Την άσκηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, σημειώνοντας πως για την Περιφέρεια Αττικής η πρόληψη και ενημέρωση για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Παράλληλα, τόνισε τη σαφή κατεύθυνση που έχει δώσει ο περιφερειάρχης Αττικής στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν τον συντονισμό και την διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των δασών.

Σε σχετική δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε πως «ο συντονισμός και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις και να προστατεύουμε τους πολίτες και τις πόλεις μας. Στόχος μας μία ασφαλής και ανθεκτική Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη δουλειά μας, συνεπικουρώντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής, με βασικό μας εργαλείο την πρόληψη. Θα ήθελα, να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης, τα εθελοντικά σώματα.

Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές τις μάχες κανείς δεν περισσεύει».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί και με άλλα εργαλεία, με στόχο να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν το δύσκολο έργο του, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.