Σε περίπου 4.000 ανέρχονται οι υπεράριθμοι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας. Μάλιστα ο αριθμός των εγκλείστων ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 14.000, με την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα να γίνεται ασφυκτική.
Με αφορμή, μάλιστα, μια σειρά από ιδιαίτερα ανησυχητικά περιστατικά, με πιο πρόσφατο τη συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πολιτικό προϊστάμενο των φυλακών, γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστο Περρή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από επίσημα στατιστικά στοιχεία που βρίσκονται ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας προκύπτει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου οι κρατούμενοι ανέρχονταν σε 14.055 με τη χωρητικότητα των φυλακών να είναι 10.763. Στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, αυτήν του Κορυδαλλού, χωρητικότητας 1.222 κρατουμένων, βρίσκονται σήμερα 1.825 έγκλειστοι. Εξίσου ή και περισσότερο προβληματική είναι η κατάσταση στις φυλακές Κομοτηνής, όπου εκτίουν ποινή 325 έγκλειστοι, παρότι η χωρητικότητα της φυλακής είναι για μόλις 162 άτομα. Παρόμοια εικόνα στα σωφρονιστικά καταστήματα Δράμας, Αλικαρνασσού, στη φυλακή Νέων Αυλώνα κ.α. «Οι κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα» είναι η χαρακτηριστική φράση αρμοδίου αξιωματούχου, που ρωτήθηκε από την «Καθημερινή» για την κατάσταση στις φυλακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ των 14.000 εγκλείστων συγκαταλέγονται εκατοντάδες αλλοδαποί που κρατούνται με βασική κατηγορία την παράνομη είσοδό τους στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αυτή την περίοδο στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας κρατούνται ενδεικτικά 500 παράτυποι μετανάστες από την Αίγυπτο. Ακόμη 1.600 κρατούμενοι από τους συνολικά 14.000 έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για την υπό όρους αποφυλάκισή τους.
Σε 2.000 ανέρχονται οι κρατούμενοι που εκτίουν μικρές ποινές φυλάκισης διάρκειας 2 ετών, έχοντας καταδικαστεί κυρίως για οικονομικής φύσεως αδικήματα. Για τους συγκεκριμένους, ο εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αντικατασταθεί με το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το γνωστό σε όλους βραχιολάκι. Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε για πρώτη φορά σε πλήρη και όχι πιλοτική εφαρμογή στις αρχές του καλοκαιριού και μολονότι περιγράφεται ως μέτρο για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, μπορεί να συνδράμει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
Καθόλου τυχαία τα περιστατικά συμπλοκών και εξεγέρσεων στις φυλακές πυκνώνουν. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε άγρια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών από αυτούς. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αντιπαράθεση ήταν μεταξύ Αφγανών και Αλβανών κρατουμένων. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονται εσωτερικές έριδες μεταξύ εγκλείστων από την Αλβανία.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού, επεισόδια με φωτιές στα κελιά και στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής είχαν προκαλέσει οι Τούρκοι κρατούμενοι. Αφορμή είχε σταθεί η μεταγωγή ενός συγκρατούμενού τους, ηγετικού στελέχους του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, στο αεροδρόμιο, με σκοπό την έκδοσή του στη χώρα του. Στο άκουσμα της είδησης, οι ομοεθνείς του είχαν εξεγερθεί εντός της φυλακής.
Απόδραση στη Νιγρίτα
Την ανησυχία ενέτεινε και η μυστηριώδης όσο και ύποπτη απόδραση Αλβανού ποινικού από τη Νιγρίτα Σερρών, τη νύχτα της Παρασκευής. Ο 40χρονος, που είχε συλληφθεί το 2025 στη Θεσσαλονίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και διακίνηση ναρκωτικών, κατάφερε να διαφύγει κατά τη μεταφορά του από υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς στο νοσοκομείο της πόλης. Η μεταγωγή έγινε με έγγραφο που υπεγράφη από το ιατρείο της φυλακής το πρωί της Παρασκευής. Περιέργως, ωστόσο, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 11 το βράδυ. Μάλιστα δεν αντιμετώπισε κάποιο ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά επρόκειτο να επισκεφθεί τον ψυχίατρο για να γίνει κάποια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή του.
Πλην των ερευνών για τον εντοπισμό του διεξάγεται έρευνα και για τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων της φυλακής στη μυστηριώδη αυτή υπόθεση, με τις εξελίξεις να παρακολουθεί η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.