Μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα βγει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Οι απαντήσεις που ο Υπουργός Εργασίας έδωσε στα ερωτήματα των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, συμπυκνώνονται στα εξής:
1. Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 20 του Γενάρη, στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον, ούτε ως επείγον). Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.
2. Το νέο νομοσχέδιο, κατά τον Υπουργό, αλλάζει ριζικά τον νόμο Κατρούγκαλου και θα έχει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφισή του. Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών ανταποδοτικότητας που θα γίνει για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανταποδοτικότητας, για μετά τα 40 χρόνια υπηρεσίας θα είναι περίπου 8%. Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13-5-16 (με τον νόμο Κατρούγκαλου).
3. Καταργείται το πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (ήταν 1300 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου) και για αυτό το λόγο θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις.
4. Δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση. Η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ θα υπαχθούν οργανωτικά στον ΕΦΚΑ, ο οποίος διατηρείται και θα ονομάζεται πλέον Εθνικός, κι όχι ενιαίος, Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Δημόσιου Τομέα για να αντιμετωπίσει τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων.
5. Θα γίνει ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ με στόχο από 1-6-20 το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά κι ως το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.
6. Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη από την εθνική αρχή και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που καταθέτει κρίνεται βιώσιμο ως το 2070.
7. Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας.
8. Για το εφάπαξ ισχύουν τα όσα ίσχυαν.
9. Για τα ΒΑΕ και τη μείωση των ορίων ηλικίας σε όσους εργάζονται σε αυτά, καθώς και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, είπε ότι σε αυτόν τον νόμο δεν θα υπάρξει καμία ευμενής ρύθμιση.
10. Δεν έδωσε καμιά απάντηση για την επανακαθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
11. Δήλωσε ότι οι περικοπές των συνταξιούχων στη σύνταξή τους, εφόσον εργάζονται, δεν θα είναι πλέον 60% αλλά 30%.
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη σημερινή της συνεδρίαση (15/01/2020) εκτίμησε ότι οι προτάσεις του Υπουργού Εργασίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Επί της ουσίας, δηλαδή, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά τον ισχυροποιεί και παγιώνει για πενήντα χρόνια τις περικοπές των μνημονίων (ως το 2070) που έγιναν στις συντάξεις. Για τον λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να αντιδράσει με αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μην περάσουν και οι νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.