Kάτι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που αναδεικνύει ότι ο ισαποστακισμός με στοιχεία φλερταρίσματος με το ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να δείξουν ότι υπερασπίζονται τη αυτονομία τους και ότι οικοδομούν δήθεν μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα. Όλα αυτά αποδεικνύονται μέρα με την μέρα ότι είναι απλά λόγια όταν είναι φανερό, ότι βλέποντας τα πρώτα στοιχεία ενός δημοσκοπικού φρεναρίσματος ή και πτώσης, κινούνται φοβικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Η θεωρητική συζήτηση καλή και χρήσιμη είναι, αλλά ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά δείγματα πολιτικής συμπεριφοράς και επιλογών το τελευταίο διάστημα.

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: Το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε την άρση ασυλίας του ηρωικού Π. Πολάκη για την υβριστική, σεξιστικού περιεχομένου συκοφαντική επίθεση κατά της Φωτεινής Αραμπατζή. Γιατί άραγε; Από πότε δείχνουν ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές; Από πότε πιστεύουν ότι η βουλευτική ασυλία μπορεί να αποτελεί οχυρό για όσους φέρονται σαν κοινοί τραμπούκοι και συκοφάντες; Αποτελούσε αυτό σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική απόφαση και επιλογή; Τι κανουν οι γυναίκες της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, κάποιες από τις οποίες πρωτοστατούν στο metoo ; Ανέχονται τέτοια φαινόμενα; Δεν το λες και πρόοδο.

ΔΕΙΓΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ έβγαλε μια ανακοίνωση κόλαφο κατά της Κυβέρνησης όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση να ανακινηθει το θέμα των γεωτρήσεων. Σε ολόκληρη ανακοίνωση που έμοιαζε με ανακοίνωση καυχησιολογίας για το πως όλα τα έχει πει το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό που σηκώνει πολύ κουβέντα, παρέλειψε κάτι πολύ πολύ απλό: Συμφωνεί με την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ανακινήσει το θέμα των γεωτρήσεων; Την θωρούν λάθος ή σωστή επιλογή; Γιατί δεν παίρνει σαφή θέση και αναγκάζει ακόμα και τον Γ.Μανιάτη ουσιαστικά με την ανάρτησή του στα social media να τους αδειάσει;

ΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη που εκσυγχρονίζει τον Ο.Α.Ε.Δ και επιταχύνει όλες τις διαδικασίες απόδοσης των συντάξεων κάτι που αφορά σε χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν χρόνια. Γιατί το κάνουν; Δεν ακούσαμε κανένα επιχείρημα , δεν ακούσαμε καν κριτική για τις καταλυτικές ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το πως δημιούργησε τον Ε.Φ.Κ.Α και οδήγησε σε εκρηκτικές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι συνταξιούχοι. Ο λόγος είναι απλός : Το φλερτάρισμα με τους συνδικαλιστές του Ε.Φ.Κ.Α και βεβαίως η αγωνία τους να μην ταυτιστούν και καλά με την Ν.Δ Αποτελεί Αυτό οικοδόμηση σύγχρονης ταυτότητας ; Ε όχι δα. Παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές της σχέσης του κυβερνοΠΑΣΟΚ με τους συνδικαλιστές και ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αν κάποιος θέλει λαϊκισμό, θα στραφεί στον original εκφραστή του στην Ελλάδα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα στραφεί σ΄αυτούς πολύ περισσότερο όταν ακολουθεί μια πολιτική χωρίς αρχές, έρμα , στίγμα.

ΔΕΙΓΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Παριστάνουν τους μόνους που είναι ευαίσθητοι για την εργατική κατοικία και την ανάγκη να υπάρχει στεγαστική πολιτική για τους νέους. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε σχετικό πρόγραμμα από την Κυβέρνηση έβγαλαν και πάλι ανακοίνωση με στοιχεία πολιτικής ζηλοτυπίας του στυλ « εμείς τα λέγαμε» , « μας κλέβετε τις ιδέες»! Αγνοούν ότι η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πρόγραμμα πολύ πριν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ ή τέλος πάντων πως θα λέγονται και δεν περίμενε να φέρει στην Ελλάδα την ιδέα από Ισπανία ή Πορτογαλία. Ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν ότι αν στην Πορτογαλία το σχετικό πρόγραμμα είναι ύψους 1 δις. ευρώ, στην Ελλάδα ήδη το Πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 1,5 δις. ευρώ. Αλλά από εκεί και πέρα, ας θεωρήσουμε ότι η Κυβέρνηση έλαβε υπόψη την πρότασή τους. Που βλέπουν κάτι άσχημο και μεμπτό; Επιθυμούν μόνο να κάνουν κριτική και από εκεί και πέρα να φωνάζουν « Α, μας κλέβουν την ιδέα» ;

ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Στο Συνέδριο των Δελφών ο παλιός και πολύπειρος κ. Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι « θεωρητικά» δεύτερο και τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν Κυβέρνηση ανάλογα με τα ποσοστά. Απέναντι σ΄αυτή την δήλωση αντέδρασε η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και η απάντηση ήταν ότι η τοποθέτηση αυτή ήταν “θεωρητική», « αριθμητική» . Από πότε στελέχη τοποθετούνται σαν εκλογολόγοι ή αριθμολόγοι; Τι εννοούσε ο ποιητής ; Ότι αν επέτρεπαν τα ποσοστά – κάτι που δεν μπορεί να συμβεί – θα ήταν θετικοί σε μια κυβερνητική συνεργασία του δεύτερου και με απόσταση ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου – ενισχυμένου όπως ζητούν – ΚΙΝΑΛ; Το θεωρούν θεσμικά και δημοκρατικά θεμιτό; Γιατί δεν μιλάνε καθαρά; Γιατί μιλάνε με γρίφους; Πως βλέπουν ότι αρθρογράφοι φιλικά προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη ;

Υπάρχουν πολλά δείγματα το τελευταίο διάστημα, πολλά σινιάλα που δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ πορεύεται χωρίς πολιτική και πυξίδα, ότι πορεύεται με αλαζονεία λόγω των πρώτων πολύ θετικών δημοσκοπικών επιδόσεών τους  και κλείνοντας το μάτι ταυτόχρονα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό σκέφτονται, no problem. Όμως ας έχουν το θάρρος να το πουν και να το κρίνουν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους η πλειοψηφία των οποίων ακούει ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει εξανθήματα. Ας μην κρύβονται, ούτε στο τι εκφράζουν πολιτικά ούτε στο προς το τα που το πάνε σε επίπεδο Κυβερνητικών συνεργασιών.