Άρθρο Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά

101
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Σημίτης: Όχι άλλες

Κριτική στον πρώην πρωθυπουργό και διάδοχό του στο αξίωμα Κώστα Καραμανλή ασκεί ο Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» κάνοντας λόγο για «χαμένες ευκαιρίες».

Όπως αναφέρει κ. Σημίτης, η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε άμεσα το πρώτο κείμενο της Συνόδου – το οποίο απείχε πολύ από τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 1999 δήλωσε στους εταίρους πως αδυνατεί να συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας εάν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου.

Θυμίζει ότι το Συμβούλιο είχε διακοπεί λόγω αδιεξόδου και αναφέρει τι έγινε μέχρι την απόφαση του Ελσίνκι, αλλά και την οργισμένη αντίδραση των Τούρκων.

«Για αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Άγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, το οποίο και πέτυχε» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με 10 άλλες χώρες την 1η Μαΐου 2004».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, εκτιμά ότι υπήρχε δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, αποτέλεσμα της οποίας «ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαφορών».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ούτε την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Πηγή: ethnos.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr