Σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να ήταν η εικόνα από την περιοχή της τεχνητής λίμνης του Πουρναρίου στην Άρτα. Η ξηρασία, με τις γενικότερες συνθήκες λειψυδρίας να απειλούν και την Ελλάδα, αποκάλυψε τμήμτα ενός βυθισμένου οικισμού. Στην εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, τον δρόμο που διασχίζει τα κεντρικά Τζουμέρκα, μετά το χωριό Μελάτες, αποκαλύπτεται ο τόπος, που «κατάπιαν» τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια. Πρόκειται για τον οικισμό Φάγκο του χωριού Κάτω Καλεντίνη.

Η στάθμη των υδάτων της τεχνητής λίμνης, έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον μέτρα και στην επιφάνεια «ανεβαίνουν» ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου βουτηγμένα στη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δένδρων που άντεξαν στο χρόνο και το νερό, μοιάζουν με απολιθώματα. Ο βυθός σε πολλά σημεία, έχει τελείως στεγνώσει.

Η λίμνη Πουρναρίου καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στνο Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.  Στην περιοχή δημιουργήθηκε ένα τεχνητό οικοσύστημα, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές .