Για την πανδημία που βρίσκεται σε φάση ύφεσης και για τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην περιφέρεια μίλησε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως τόνισε ο κ. Αρκουμανέας, η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς η πανδημία παρουσιάζει ύφεση. «Σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια ), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.Για τις επόμενες δυο εβδομαδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξέφρασε την ανησυχία του για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, καθώς εκεί όπως είπε είναι επίφοβο να σημειωθεί έξαρση. « Η τακτική των τοπικών, μίνι λοκντάουν θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο “κόκκινο”».

Αναφορικά με τα κρούσματα που εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες ο κ. Αρκουμανές επεσήμανε, ότι το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο το οποίο ανξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις.

Για τις επόμενες δυο εβδομαδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2-2,5 χιλιάδες.

Τέλος, σχετικά με τρόπο που μπορούν να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία εμβολιαστικη δόση ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώνουν ζωές και πως πρέπει «να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media»