Τσακωμένος με την αλήθεια είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, ευρισκόμενος σε στρατηγικό αδιέξοδο, θα τα δώσει όλα για να κάνει… ροντέο την πολιτική ζωή – Ο πανικός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα μίας ακόμη ήττας είναι αδύνατον, πλέον, να κρυφτεί, γι’ αυτό έχει επιστρέψει στη ρητορική του 2015 και στην ακατάσχετη παροχολογία

ΙΟΥΛΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να πολιτευτεί, σ’ αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, με όπλα την τοξικότητα, το βούρκο, το λαϊκισμό, τα fake news και το διχασμό. «Ευρισκόμενος», όπως παρατηρούν, «σε στρατηγικό αδιέξοδο, θα τα δώσει όλα για να κάνει ροντέο την πολιτική ζωή, ώστε να μπορέσει την επαύριον των εκλογών αφενός να διασωθεί πολιτικά και αφετέρου να αναχαιτίσει την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του που αναμένεται να έρθει από συντρόφους του στο κόμμα».

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, ο πανικός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα μίας ακόμη ήττας είναι αδύνατον, πλέον, να κρυφτεί. Γι’ αυτό, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρέψει στην τοξική ρητορική του 2015 και στην ακατάσχετη παροχολογία.

Θλιβερό déjà vu

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα του 2015 και του 2023 δύσκολα θα εντοπίσει ουσιώδεις διαφορές. Iδιος και απαράλλακτος μοιάζει με τα παραμύθια εις τη νιοστή που καθημερινά αναγιγνώσκει. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπει μια… μικρή λεπτομέρεια: Οι πολίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι (ειδικά οι ανήκοντες στη μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι) τα έργα και τα «φιλολαϊκά μέτρα» της κυβέρνησης Τσίπρα, με τους εξοντωτικούς φόρους και το πετσόκομμα των συντάξεων. Την «πρώτη φορά Αριστερά» την έζησε στο πετσί του ο λαός και, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά».

Ομως, ας θυμηθούμε μερικά μόνο από τα κορυφαία fake news του ΣΥΡΙΖΑ: κάποια πρόσφατα και άλλα από το όχι και τόσο μακρινό και καταστροφικό 2015…

1 Υπόσχονται, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι θα «καταργήσουν» την εισφορά αλληλεγγύης.

Μέσα στον οίστρο των προεκλογικών ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε ότι στο «πρόγραμμα των 50 ημερών» υπάρχει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για την ιστορία και προς ενημέρωση των στελεχών της Κουμουνδούρου, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αν δεν πιστεύουν την κυβέρνηση, ας ρωτήσουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι οποίοι γνωρίζουν (από τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν) ότι έχουν πάψει, πλέον, να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης.

2 «Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό», λέει και ξαναλέει το κόμμα της «αλήθειας».

Πρόκειται για ανυπόστατο ψέμα, υποστηρίζουν από τη ΝΔ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει το ακριβώς αντίθετο: «Με το Νόμο 5037/2023 περιφρουρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και ενισχύει την εποπτεία και τις ασφαλιστικές δικλίδες ως προς την ποιότητα και την αποφυγή σπατάλης του δημόσιου αυτού αγαθού. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή σε κάθε επίπεδο ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Για πρώτη φορά, όμως, στο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση με το άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου θωρακίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των παρόχων ύδατος».

3 «Η κυβέρνηση Τσίπρα διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού», τραγουδούν οι κομματικοί παπαγάλοι της Κουμουνδούρου.

Η πραγματικότητα: Η κυβέρνηση Τσίπρα, με τον Ν. 4389/2016, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών κυριότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (Παράρτημα Δ΄, άρθρο 197) στο Υπερταμείο. Με λίγα λόγια, έβαλε υποθήκη (και) το νερό για 99 χρόνια.

4 «Καμία μείωση στις συντάξεις, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», έλεγε τα χρόνια της βασιλείας του ο… φιλαλήθης Αλέξης Τσίπρας.

Η σκληρή πραγματικότητα: Στο 4ο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ.: ναι, πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που έλεγε ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια μ’ έναν νόμο, μ’ ένα άρθρο) ήρθαν μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και περικοπές επιδομάτων ή φοροαπαλλαγών.

5 Είχε ανακοινώσει εν χορδαίς και οργάνω ότι η κυβέρνησή του θα θεσμοθετούσε αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Η αλήθεια: Προχώρησε σε αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75% και από το επόμενο έτος στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήματα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

6 «Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα που έκαναν μέχρι και τον Νίκο Φίλη να… φουσκώνει από περηφάνια.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017 συναντήθηκε στο Μαξίμου με τη διοίκηση της Fraport, στην οποία μεταβιβάστηκαν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. «Σήμερα στέλνεται ένα σημαντικό μήνυμα με την επένδυση του 1,234 δισ. ευρώ, είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», ανακοίνωνε περιχαρής ο Αλέξης Τσίπρας.

7 «Οσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα».

Η αδυσώπητη πραγματικότητα: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας.

8 2015: «Ο Γιάνης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα».

2023: «Το “Δήμητρα” του Βαρουφάκη δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, πρόκειται για δικές του εμμονές».

9 «Ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων είναι “αντιδημοκρατικό”» (σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ πριν από μερικά χρόνια).

Σήμερα: Ο Μητσοτάκης να έρθει σε ντιμπέιτ, τι φοβάται;

10 «Oχι σε “κυβέρνηση ηττημένων”: Είμαι κάθετος, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική», έλεγε πριν από λίγες ημέρες.

Από προχθές παρακαλεί γονυπετής ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

11 «Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;», είχε πει σε μια αξέχαστη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Τις προάλλες ο… ξεχασιάρης έλεγε: Είναι δυνατόν να μου λέτε ότι εγώ είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα;