Στο σχεδιασμό της αριστερής αντιπολίτευσης υπάρχει ήδη προγραμματισμένη δήλωση που θα γίνει από το ίδιο το βράδυ των εκλογών κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους της τάσης σε τηλεοπτικό σταθμό που θα θέτει ξεκάθαρα θέμα Τσίπρα

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Στο σπίτι κορυφαίου αυτοδιοικητικού παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαλάνδρι το περασμένο Σάββατο έγινε μια σύναξη στελεχών της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως η δικαιολογία ήταν να στηριχτούν οι υποψήφιοι βουλευτές της τάσης και να χαραχτεί η γραμμή για τις επόμενες ημέρες.

Στον ίδιο χώρο είχαν γίνει πολλές ζυμώσεις κατά το παρελθόν για το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κινήσεις των στελεχών της αριστερής τάσης την επομένη της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βασικό θέμα της σύναξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα και σε γραφείο κορυφαίου παράγοντα της δημοτικής αρχής του Δήμου Βύρωνα, έγινε συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πλέον εμφανές ότι όλοι στην Κουμουνδούρου και μη ετοιμάζονται για την προσεχή ήττα Τσίπρα. Το σύνθημα στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «Νέα Αρχή, Πολιτική Αλλαγή, Προοδευτική Κυβέρνηση». Ο πρόεδρος του κόμματος στην εναρκτήρια ομιλία του φρόντισε να ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν και οι τρεις στόχοι: μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, εκλογική νίκη και σχηματισμός «προοδευτικής κυβέρνησης».

Τα παραπάνω σημεία έχουν ανασυρθεί και ετοιμάζεται ήδη η πλατφόρμα της κριτικής.

Το προσχέδιο

Ιδεολογικός καθοδηγητής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει από τώρα ένα κείμενο, στο οποίο θα αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε με κορμό την πάλαι πότε ευρωκομμουνιστική Αριστερά, σαν ένα αριστερό ρεφορμιστικό κόμμα. Και, σαν τέτοιο, κουβαλούσε πάντα την αντίφαση της αστικής πολιτικής και της οργανωμένης αριστερής βάσης. Αυτή η αντίφαση υπήρχε και όταν ήταν στο 3% και όταν ήταν στο 32% στις κάλπες. Ολες οι “κωλοτούμπες” της ηγεσίας, και στην περίοδο της διακυβέρνησης και στην περίοδο της αντιπολίτευσης, έπρεπε να “λογοδοτήσουν” στην οργανωμένη βάση.

Για τον ηγετικό ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αλλαγή διακηρυσσόταν ότι δεν θα έρθει από τους αγώνες του κόσμου στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, στο δρόμο, αλλά με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ του κόσμου στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Το αποτέλεσμα όμως της κάλπης της απλής αναλογικής έδειξε ξεκάθαρα ότι ο ηγετικός ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος».

Αυτά και άλλα πολλά λένε οι πληροφορίες ότι θα αναφέρονται στο πρώτο κείμενο-ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, μετά την κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Το παραπάνω θα είναι μόνο η αρχή από την πρώτη δόση του «πικρού ποτηριού», που αναμένεται να πιει ο Τσίπρας μέχρι το τέλος. Στο σχεδιασμό της αριστερής αντιπολίτευσης υπάρχει ήδη προγραμματισμένη δήλωση που θα γίνει από το ίδιο το βράδυ των εκλογών κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους της τάσης σε τηλεοπτικό σταθμό που θα θέτει ξεκάθαρα θέμα Τσίπρα.

Διέξοδος… παραμονής

Από την πλευρά της προεδρικής φρουράς γίνεται ήδη ανάλογος σχεδιασμός που θα επικεντρώνεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το κομβικό πρόσωπο του χώρου, που σχημάτισε την πρώτη στην Ελλάδα αριστερή κυβέρνηση, υπονοώντας ότι μετά από αυτόν υπάρχει το… χάος.

Ο μακιαβελικός Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι θα αμφισβητηθεί, προωθεί ήδη ως εναλλακτική πρόταση –αυτό δεν σημαίνει ότι θα το πέτυχει – τη λύση Αχτσιόγλου.

Στο όνομα της Αχτσιόγλου θα υπάρξουν με το καλημέρα πάμπολλες αντιδράσεις, αφού θεωρείται ότι είναι από τα πιο υπερεκτιμημένα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «προεδρική φρουρά» με προεξάρχοντες τους Σπίρτζη, Παππά, Δούρου κ.λπ. θα εκφράσουν αμέσως τη διαφωνία τους με την λύση Αχτσιόγλου και θα βάλουν στο παιχνίδι το όνομα ενός μαθουσάλα του κόμματος ως μεταβατικού αρχηγού μέχρι να αποφασίσουν τα κομματικά όργανα.

Δίπλα στην Αχτσιόγλου έχουν ήδη στοιχηθεί οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης.

Στο ξεκατίνιασμα που θα ακολουθήσει –το οποίο υπογείως θα υποδαυλίζει ο Αλέξης Τσίπρας– θα εμφανιστεί στο τέλος ως ο μόνος που μπορεί –λόγω και της αναγνωρισιμότητάς του– να κρατήσει ενωμένο το κόμμα.

Ζήτημα ταυτότητας

Εδώ ακριβώς όμως είναι το καίριο ερώτημα που βάζει η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ποιο κόμμα; Αυτό που έχει αρχηγό κάποιον που συγκεντρώνει ήδη τις περισσότερες ήττες από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό της Μεταπολίτευσης;

Υπάρχει πάντως και μια παράμετρος που ίσως να μην την έχει μελετήσει ούτε και ο γνωστός για τις μηχανορραφίες του Τσίπρας.

Την περίπτωση να προταθεί η λύση Αχτσιόγλου ακόμα και από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ετσι θα διασπαστεί ένα σημαντικό κομμάτι της «προεδρικής φρουράς» και οι παρατρεχάμενοι του Τσίπρα θα γίνουν μειοψηφία και στο κόμμα.

Ο Τσίπρας θεωρεί ότι δεν θα τον προδώσει το σύστημα Αχτσιόγλου.

Ποιος όμως μπορεί να επενδύσει σε ένα αποκρουστικό και εμπαθές πολιτικά πρόσωπο, συνώνυμο της ήττας, που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η νόθευση της Αριστεράς, με «ψεκασμένους» τύπους ΑΝ.ΕΛ. και με σημαία το προσωπικό συμφέρον και την υποκρισία;

Σίγουρα το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου θα είναι πολύ ιδιαίτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.