Έναν χρόνο σχεδόν μετά την εκλογή του στην «καρέκλα του Αντρέα», όπως ο ίδιος έχει πεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εσωκομματικής δίνης που ο ίδιος έχει προκαλέσει, τόσο με τη στάση του στο θέμα της Εύας Καϊλή όσο και με το άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το κλείσιμο του ματιού στον Αλέξη Τσίπρα.
Τα όσα ισχυρίστηκε περί «Δούρειου Ίππου» υιοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Καθώς και από μια μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κινούνται στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος, λειτουργώντας ως μια άτυπη ομάδα που απαρτίζει το περιβάλλον του εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη.
Από εκει και πέρα όμως έχουν αρχίσει τα όργανα. Η αναφορά του Χάρη Καστανίδη από το βήμα της Βουλής μάλιστα για ευθύνες των ηγεσιών αποτελεί ενδεχομένως την πρώτη επίσημη δημόσια τοποθέτηση που αποτυπώνει την γκρίνια στο στρατόπεδο του τρίτου σε μέγεθος κοινοβουλευτικού κόμματος.
Το μήνυμα του Χάρη Καστανίδη ήταν έντονο αφού δήλωσε πως «Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγραφομένων: αυτοί που διαγράφονται για τις ιδέες και αυτοί που παραβιάζουν τον όρκο τους. Η ευθύνη των ηγεσιών αν ανέχονται αυτούς που ζουν απο τα πολιτικά κόμματα και παραβιάζουν με ατιμωτικό τρόπο τις θέσεις τους, είναι να προλαμβάνουν. Όχι να έρχονται οι ηγεσίες ως τεθλιμμένοι, εκ των υστέρων, και τους διαγράφουν, αφού έχουν διαπράξει το ατόπημα. Αυτό να μην ξανασυμβεί».
Και μπορεί να θεωρείται και ως κίνηση υποστήριξης προκειμένου να προχωρήσει ο Ν΄κος Ανδρουλάκης σε διαγραφές στελεχών που τον αμφισβητούν για να δείξει και εσωκομματική πυγμή, δεν παύει να αποτελεί ευθεία βολή για τον τρόπο που λειτουργεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο Χάρη Καστανίδης είναι εκ των πολέμιων μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη ΝΔ στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος και την αναφορά του στο χρέος που έχει το ΠΑΣΟΚ να στείλει την κυβερνώσα παράταξη στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για στελέχη που τάσσονται κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα όπου βρίσκονται παλαιοί σύντροφοι που φρόντισαν να πηδήξουν από το καράβι όταν βρέθηκε σε μεγάλες φουρτούνες.
Τα μηνύματα που φτάνουν στην ηγεσία του κόμματος δεν είναι καλά. Από καμία πλευρά. Γίνεται λόγος για κινήσεις πανικού και αδυναμία διαχείρισης κρίσεων δείχνοντας τον τρόπο που αντέδρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
Πέραν όμως της κατάστασης σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών προβεβλημένων, παρατηρούνται φαινόμενα διάλυσης στον μηχανισμό. Υποψήφιοι για τις λίστες των εκλογών δηλώνουν ότι αποσύρονται και στηλιτεύουν τη στάση της ηγεσίας του κόμματος συνολικά.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του ορθοπαιδικού – χειρουργού Βαγγέλη Γάκη ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με βολές κατά της ηγεσίας σε υψηλούς τόνους.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Επικεφαλής της Επιτροπής των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ευάγγελο Αργύρη, ο Βαγγέλης Γάκης κάνει λόγο για «εμπαιγμό» με αφορμή την διαδικασία ανακοινώσεων των ψηφοδελτίων, που «κατάντησαν εσωκομματικό ανέκδοτο».
Επίσης βάλλει κατά της ηγεσίας του κόμματος τονίζοντας ότι διέψευσε «με τον πλέον τραγικό τρόπο, τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών», και μιλά για «θολό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που συνεχίζει να κυριαρχεί και να απογοητεύει τους προοδευτικούς πολίτες», αλλά και ότι «τα συνεχόμενα λάθη, η ατολμία, η στασιμότητα, η εσωστρέφεια, η αυτοαναφορικότητα και ο τακτικισμός αποστρέφουν τους πολίτες».
«Ακούμε» σημειώνει μεταξύ άλλων «για ‘’Δούρειους Ίππους’’, οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας. Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένας ‘’Δούρειος Ίππος στην ‘’καρδιά’’ της Παράταξης» και καταλήγει τονίζοντας ότι «Μια βουλευτική έδρα όμως δεν είναι αυτοσκοπός και δεν μπορεί να είναι αυτοεξευτελισμός».
Η περίπτωση του Βαγγέλη Γάκη δεν είναι η μοναδική σύμφωνα με πληροφορίες. Στελέχη που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζονται για τις εξελίξεις αλλά και για την πορεία του κόμματος και ήδη στέλνουν σχετικά μηνύματα χωρίς προς το παρόν να έχουν καταλήξει σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη που δηλώνουν πως αδυνατούν να αιτιολογήσουν στις συναντήσεις αλλά και στις «πολιτικές διαμάχες» στα Μέσα Ενημέρωσης τη θέση Ανδρουλάκη σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να συγκυβερνήσει με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά μετά την αναφορά του ότι χρέος του είναι να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση το αφήγημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο…