Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, επισκέφθηκε τα ξημερώματα σήμερα (27/11), την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και συνομίλησε με ψαράδες, εμπόρους και εργαζόμενους για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της.
Στη συνέχεια, προέδρευσε σε σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στον οποίο υπάγεται η ιχθυαγορά.
Μετά την επίσκεψη, η κ. Αραμπατζή δήλωσε: «Η επίσκεψή μας έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είμαστε σήμερα εδώ αφ’ ενός για να αναδείξουμε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της αλιείας, αφ’ ετέρου για να αφουγκραστούμε τον παλμό των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων της αγοράς, καταγράφοντας τα προβλήματα, τις προτάσεις και τις ιδέες τους.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που με την επίσκεψή του σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, πριν δύο χρόνια, κατέδειξε ακριβώς τη δυναμική της αλιείας για τον πρωτογενή τομέα και συνολικά την ελληνική οικονομία εφ’ όσον βεβαίως αρθούν μια σειρά από βαρίδια, που την κρατούν καθηλωμένη.
Σήμερα ως Κυβέρνηση και ως αρμόδιο Υπουργείο διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στήριξη και ανάπτυξη της αλιείας, ένα πρόγραμμα στο οποίο οι ιχθυόσκαλες και ιδίως αυτή του Κερατσινίου ως η μεγαλύτερη της χώρας έχουν πρωτεύοντα ρόλο καθώς άλλωστε αποτελούν ένα βασικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας των αλιευτικών προϊόντων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση:
-Αξιοποιούμε το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020), το οποίο ως γνωστόν παραλάβαμε σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά απορρόφησης. Στόχος μας η διοχέτευση πόρων του στην πραγματική οικονομία και επενδύσεις στον αλιευτικό Τομέα, όπως ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών στις ιχθυόσκαλες και βελτίωσης της ασφάλειας των αλιέων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και προσανατολισμό:
-Την προστασία των καταναλωτών (υγιεινή – ασφάλεια αλιευμάτων),
-Την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων και
-Την αποφυγή επιβολής κυρώσεων από Ε.Ε.
Ειδικά για την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του “Masterplan” του Πειραιά παροχή δυνατότητας αύξησης της επιφάνειας της προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των εγκαταστάσεων της. Μετά τη σημερινή επίσκεψη εδώ στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, είμαι βάσιμα αισιόδοξη διότι διαπιστώνω ταύτιση μιας Κυβέρνησης, που θέλει, μ’ έναν κλάδο, που μπορεί.
Όλοι μαζί, λοιπόν, ενώνουμε δυνάμεις για να αναδείξουμε τις πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής αλιείας πάντοτε με βάση την αρχή της αειφορίας και με σεβασμό στον καταναλωτή».