Στη χορήγηση υποτροφιών αριστείας και στην εύρεση θέσεων απασχόλησης για τους Ουκρανούς φοιτητές του προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς η πρωτοβουλία της διοίκησης του Ιδρύματος να τους «υιοθετήσει» τον περασμένο Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους, εξασφάλισε τη σθεναρή υποστήριξη τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και του ιδιωτικού τομέα και θεσμικών επιχειρηματικών φορέων.
Οι Ουκρανοί φοιτητές του ΑΠΘ είχαν περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους στην καθημερινότητα τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εκδήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον για την υποστήριξη τους και ήλθε στη Θεσσαλονίκη για να τους συναντήσει.
Σε ό,τι αφορά τις νέες δράσεις με τις οποίες το ΑΠΘ διευρύνει την πρωτοβουλία του, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ ΑΠΘ) «άνοιξε» ένα νέο έργο, όπου κατατίθενται δωρεές από ιδιωτικούς φορείς και ήδη αρκετές εταιρείες και φορείς έδειξαν την προθυμία τους να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και σύντομα θα προκηρυχθούν υποτροφίες αριστείας για τους πληττόμενους Ουκρανούς φοιτητές του ΑΠΘ.
«Οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να απασχοληθούν σε δομές του πανεπιστημίου μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάνου προσθέτοντας ότι παράλληλα «τους βοηθάμε στην εύρεση σχετικής με τη φοιτητική τους ιδιότητα απασχόλησης, σε ιδιωτικούς φορείς».
«Έχουμε έρθει σε επαφή με φορείς όπως ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) και η ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) και έχουμε ζητήσει από τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να εργαστούν να μας καταθέσουν βιογραφικά σημειώματα, τα οποία θα στείλουμε στους φορείς για να βρουν οι φοιτητές μας την κατάλληλη, παράλληλη με τις σπουδές τους απασχόληση», διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
«Φοιτητές που παράλληλα εργάζονται για να στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους στην Ουκρανία»
Σχετικά με τη σημασία της νέας πρωτοβουλίας ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε: «Από όσες συζητήσεις είχαμε το προηγούμενο διάστημα για να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, διαπιστώσαμε πως η εύρεση εργασίας είναι ζητούμενο μείζονος σημασίας για τους περισσότερους, όχι μόνο για να υποστηρίξουν τα προσωπικά έξοδα της φοιτητικής τους ζωής, αλλά για να στηρίξουν οικονομικά και τους οικείους τους, είτε εκείνοι βρίσκονται στην Ουκρανία, είτε τους έχουν φέρει και τους φιλοξενούν εδώ. Έχουμε περιπτώσεις φοιτητών ημιαπασχολούμενων που παράλληλα με τις σπουδές τους τρέφουν και δύο οικογένειες, που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και με τους οποίους ακόμη και η επικοινωνία είναι δύσκολη. Αυτό δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Όπως φαίνεται όμως δεν αφήνει ασυγκίνητους ούτε και τους ιδιώτες και τους φορείς, αφού έχουμε ολοένα και περισσότερες δωρεές για να βοηθήσουν στη στήριξη των Ουκρανών φοιτητών μας. Για αυτό το αγκάλιασμα της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ τους ευχαριστούμε θερμά».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε πως στην πορεία υλοποίησης των δράσεων του ΑΠΘ υπήρξαν περιπτώσεις, για τις οποίες απαιτήθηκαν ταχύτατα ανακλαστικά στην κινητοποίηση, όπως για παράδειγμα η επείγουσα ανάγκη για φιλοξενία μίας Ουκρανής σπουδάστριας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, όπου «σε αγαστή συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων βρέθηκαν άμεσα πέντε ξενοδοχεία που προσφέρθηκαν να καλύψουν δωρεάν τη διαμονή της στην πόλη».
Σχετικά με τη δυνατότητα προσωρινής δωρεάν φιλοξενίας των Ουκρανών φοιτητών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, η ΠΟΞ είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του ΑΠΘ απαντώντας πως «σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Πιερίας και Σερρών, έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των διαθέσιμων για τη διαμονή Ουκρανών προσφύγων δωματίων ξενοδοχείων» και […] «θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη κάλυψη μέρους και των αναγκών των Ουκρανών φοιτητών/φοιτητριών του ΑΠΘ».
«Γυαλιά και οδοντιατρική περίθαλψη μέσω των δωρεών από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας»
Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες εύρεσης απασχόλησης υπήρξε κινητοποίηση αλληλεγγύης και από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Καθηγητές και προσωπικό έσπευσαν να καταθέσουν όποιο χρηματικό ποσό μπορούσε ο καθένας στον τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχθηκε με τη συμβολή της Εταιρίας Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ για την υποστήριξη των Ουκρανών φοιτητών. Το ποσό που έχει ήδη συγκεντρωθεί κρίνεται επαρκές για να καλύψει ανάγκες όπως αγορά γυαλιών οράσεως, επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά και την αγορά άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Η υλοποίηση των δράσεων υποστήριξης των Ουκρανών φοιτητών πραγματοποιείται από Ειδική Επιτροπή Στήριξης του ΑΠΘ, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του πρύτανη και προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Συντονίζεται από τον καθηγητή Γεωπονίας Θωμά Κωτσόπουλο, με μέλη τους καθηγητές Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο, Δασολογίας Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Κτηνιατρικής Δήμητρα Ψάλλα, Νομικής Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη και ΕΕΠ του ΣΝΕΓ Γεωργία Γαβριηλίδου. Όποιοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του ΑΠΘ μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση authforUA@auth.gr .
Στην πρώτη φάση των δράσεων υποστήριξης εκταμιεύτηκε από τον ΕΛΚΕ ένα εφάπαξ ποσό άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων φοιτητών, εξασφαλίστηκε η πλήρης δωρεάν σίτισή τους και διερευνήθηκαν άμεσα οι δυνατότητες εξασφάλισης στέγης εντός και εκτός πανεπιστημιακών καταλυμάτων σε όσους αντιμετώπιζαν σχετικό πρόβλημα.