Ισως να είναι μία από τις λιγοστές φορές, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Μυκόνου, που περίπου 85 διευθύνοντες σύμβουλοι και ιδρυτές ξένων επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στο νησί που έχει συνδεθεί με την έντονη διασκέδαση για να συζητήσουν για επενδύσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μία ευρύχωρη βίλα στη βόρεια, ορεινή και απομονωμένη από την κοσμική Χώρα πλευρά του «Νησιού των Ανέμων» μετατράπηκε σε εκκολαπτήριο ιδεών.

Επικεφαλής εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σίλικον Βάλεϊ, την Ευρώπη και το Ισραήλ, με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στην τεχνολογία, στην έξυπνη διαχείριση οχημάτων, στην κυβερνοασφάλεια, στα χρηματοοικονομικά και στην αγορά ακινήτων, συμμετείχαν στο συνέδριο «Follow the Entrepreneur» (Ακολούθησε τον Επιχειρηματία) που διοργάνωσε η επενδυτική εταιρεία Viva Investment Partners (VIP) με διευθύνουσα σύμβουλο την Αμερικανίδα επιχειρηματία δρα Τζούλι Μέγερ (Julie Meyer).

H Μέγερ, που είχε επιλεγεί το 2010 ως μία από τις 26 προσωπικότητες του επιχειρείν για να παράσχει συμβουλές στην κυβέρνηση της Βρετανίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, είναι πεπεισμένη ότι η παρούσα συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ίδια φαίνεται να υπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό, έχοντας ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα της Viva Investment Partners, ενώ δραστηριοποιείται ήδη στην Κέα και στην αγορά ακινήτων του νησιού. Αν και ακόμη η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο ωσότου κερδίσει το στοίχημα και καθιερωθεί ως ισχυρός επενδυτικός πόλος, οι περισσότεροι επενδυτές που βρέθηκαν πριν από μία εβδομάδα στη Μύκονο εμφανίζονται διατεθειμένοι, έστω δοκιμαστικά, να δώσουν το «παρών» στην ελληνική αγορά.

Ευκαιρίες

«Η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις σε ιδιαίτερα ελκυστικά επιχειρηματικά εγχειρήματα, νέα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, εμπειρίες πολυτελείας (σ.σ. πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες), ακίνητα με αποδόσεις και καινοτόμες εφαρμογές στην ενέργεια. Οι δεκάδες επενδυτές που παρακολούθησαν το φόρουμ στη Μύκονο αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και αξιολογούν το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στη χώρα είτε ως κάτοικοι είτε ως ψηφιακοί νομάδες», αναφέρει στην «Κ» η δρ Μέγερ. «Εχοντας ως βασικό αξίωμα ότι πρέπει να διάγουμε βίο από τον οποίο δεν θα χρειάζεται να κάνουμε διακοπές, εγκαταστάθηκα στην Κέα το 2020. Η πλατφόρμα Keanaissance που έχω δημιουργήσει έχει ως στόχο να προσελκύσει στο νησί άτομα υψηλότατης εισοδηματικής κατηγορίας (HNWI) που θα επένδυαν στην τοπική αγορά ακινήτων. Η ελληνική αγορά κατοικίας προσελκύει ισχυρή ζήτηση λόγω τόσο της αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ελλάδας όσο και της “χρυσής βίζας”, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες της ζώνης Σένγκεν», σχολιάζει.

Εξόρυξη

Ο Κρίστιαν Σανζ (Christian Sanz), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup Skycatch με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, αναφέρει στην «Κ» ότι θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, κατά βάση στους τομείς της εξορυκτικής δραστηριότητας και των κατασκευών. Η Skycatch, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει και στηρίζεται στη χρήση drones και ψηφιακού νέφους (cloud), δημιουργεί και επεξεργάζεται υψηλής ακρίβειας γεωχωρικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν πολύτιμη πληροφορία για τεχνικές και εξορυκτικές εταιρείες που σχεδιάζουν την υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων επενδύσεων και απαιτείται να έχουν ακριβή γνώση των ιδιαιτεροτήτων του εδάφους όπου θα επιχειρήσουν.

Επικεφαλής επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, τη Σίλικον Βάλεϊ, την Ευρώπη και το Ισραήλ συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τη Ρόουζ Καρμάικλ (Rose Carmichael), διευθύνουσα σύμβουλο της βρετανικής εταιρείας Odo Drive, που έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό για την έξυπνη διαχείριση οχημάτων.
Διανομή κρασιού

Για τον Ντάνιελ Κάρο (Daniel Caro), ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής εταιρείας Amphora Wineries, που πραγματοποιεί, για λογαριασμό οινοπαραγωγών, το σύνολο των απαιτούμενων βημάτων μέχρι το προϊόν να φτάσει στο τελικό ράφι, η Ελλάδα θα αποτελέσει σύντομα τη νέα του αγορά. «Αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουμε τη διανομή του κρασιού Vino Rosato στη Μύκονο και στην Αττική Ριβιέρα. Στόχος είναι το προϊόν σταδιακά να είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί διεθνή κόμβο που προσελκύει υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας ανθρώπους», σημειώνει.

Ελλειψη υποδομών

Ο διεθνούς φήμης Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Πιερ Χάιμ (Jean-Pierre Heim), που συμμετείχε στο συνέδριο της Μυκόνου, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, έχοντας βγει από την κρίση, διαθέτει πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. «Η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα του βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη μαρινών απόλυτα βιοκλιματικών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που θα διευκολύνει τη μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο, ώστε να μην απαιτείται ένας ταξιδιώτης για να κατευθυνθεί, για παράδειγμα, στην Πάτμο να διέλθει από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα επιθυμούσε να επισκεφθεί με σκάφος την Ελλάδα, αλλά ελλείψει των κατάλληλων υποδομών αυτό δεν είναι εφικτό», εξηγεί ο κ. Χάιμ, που έχει σχεδιάσει έναν μεγάλο αριθμό έργων σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, παρά τη θετική προδιάθεση για τη χώρα, ορισμένοι από τους επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο «Follow the Entrepreneur» θέτουν, όπως αναφέρουν στην «Κ», ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδεχόμενη δραστηριοποίησή τους την ενδελεχή εξέταση των δεικτών γραφειοκρατίας και διαφθοράς στην Ελλάδα.