Απονομή συντάξεων σε μία ημέρα

326
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΑπονομή συντάξεων σε μία ημέρα από τον Ιούνιο του 2020

Σχέδιο για πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο την «αυτοματοποιημένη» απονομή συντάξεων . Σύμφωνα με αυτό έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα 12 μηνών έως τον Ιούνιο του 2020 για να απονέμεται το 37,48% των νέων αιτήσεων, που κατά κύριο λόγο αφορά σε συντάξεις θανάτου, άμεσα μέσα σε ένα 24ώρο ψηφιακά.
Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυπριακής» έχει άλλα δύο χρονικά ορόσημα:
-Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή απονομή συντάξεων αναπηρίας (δηλαδή το 23,39% των αιτήσεων) μέχρι τον Ιανουάριο ρου 2021.
-Το τρίτο και τελικό στάδιο του σχεδίου προβλέπει την ψηφιοποίηση και άμεση έκδοση του 75% του εναπομείναντος αριθμού νέων συνταξιοδοτικών αιτήσεων με στόχο τον Ιούνιο του 2021 μόλις το 8,69% των αιτήσεων να μην εκδίδονται ψηφιακά. Αλλά και αυτές θα μπορούν βάσει του σχεδίου να εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ το πολύ μέσα σε τρεις μήνες καθώς με την ψηφιοποίηση το προσωπικό του ταμείου θα μπορεί να τις διεκπεραιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Με την υλοποίηση του μοντέλου αυτού θα «απεγκλωβιστούν» χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι παραμένουν χωρίς σύνταξη ακόμη και για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αυτή την περίοδο οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τις 260.000. Αν τώρα υπολογιστούν και τα αιτήματα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που έχουν υποβάλλει ασφαλισμένοι τα αιτήματα σε εκκρεμότητα που πρέπει να διαχειριστούν τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν στις 400.000 περίπου.