Με αφορμή το τέλος της χρονιάς 2023, ο βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πάντα στο τέλος του χρόνου είθισται να γίνεται ένας απολογισμός της χρονιάς που φεύγει. Το 2023 ήταν πράγματι μια αξέχαστη χρονιά. Είχαμε Εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι Έλληνες πολίτες με εμφατικό τρόπο ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη - και μάλιστα δύο φορές - καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Η εδραίωση της παράταξης μας μόνο τυχαία δεν ήταν. Το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο παρήχθη από το 2019 και μετά και τα άλματα προόδου της Ελληνικής οικονομίας που συντελέστηκαν δεν έχουν προηγούμενο και αυτό αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες πολίτες.

Ακριβώς στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και η νέα κυβέρνηση και ήδη στους πρώτους έξι μήνες - παρά τις μείζονες φυσικές καταστροφές που κτύπησαν τη χώρα - έχει να επιδείξει σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, στο οικονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό, κ.λ.π., πεδίο. Και φυσικά θα συνεχίσουμε το πλούσιο νομοθετικό μας έργο και το 2024. Όμως και στην Κέρκυρα το πρώτο αυτό εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης προωθήσαμε σημαντικά για τον τόπο μας ζητήματα. Από αυτά, τα σπουδαιότερα είναι:

Αρχικά, είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά στην εκμετάλλευση της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών της Κέρκυρας, αφού ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός και ορίστηκε ανάδοχος η εταιρεία LAMDA MARINAS INVESTMENTS SMSA. Αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου.

Χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με επιπλέον 110.000€ η εκπόνηση μελετών για Μνημεία της Κέρκυρας, όπως η Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι, ενώ εγκρίθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις - επισκευές στο σύστημα πυροπροστασίας του Κάστρου της Κασσιώπης το οποίο είχε βανδαλιστεί.

Επιπροσθέτως, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η διαδικασία εκπόνησης μελετών για την αναστήλωση του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο με σκοπό να γίνει Πολυχώρος Πολιτισμού, όπως ορίζεται στο master plan που εκπονήσαμε πέρσι.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας συμπεριλήφθηκε στα 19 Νοσοκομεία της Χώρας, στα οποία ιδρύεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια. Αυξήθηκε κατά 43% η τακτική επιχορήγηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας(ΕΑΚΚ) και από 490.000 € που είναι σήμερα, από το 2024 θα ανέλθει στις 700.000 €. Η γενναία αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στη Διοίκηση του ΕΑΚΚ σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αθλητισμού να βελτιώσουν σημαντικά τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Ιδρύεται στην Κέρκυρα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (15η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος δυναμικότητας 50 περίπου ατόμων. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθεί η Μονάδα. Να σημειωθεί ότι ιδρύονται μόλις 10 νέες Ε.ΜΟ.Δ.Ε. σε όλη τη Χώρα. Αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη για την Κέρκυρα η οποία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές.

Δημοπρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, τα 3 Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, Αγ. Αθανασίου, Αγ. Μάρκου και Λευκίμμης με 4.693.000€ για Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση. Συγκεκριμένα:

  • Το Κέντρο Υγείας Αγ. Αθανασίου με 1.261.159€ (+ ΦΠΑ 24%).
  • Το Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου με 1.029.529€ (+ ΦΠΑ 24%).
  • Το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης με 1.494.339 Ευρώ€ (+ ΦΠΑ 24%).

Δημοπρατήθηκαν επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για επισκευαστικές εργασίες σε διάφορα κτίρια ύψους 1.401.000€. Μετά την Β. Κέρκυρα, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση Ειδικού Σχολείου και στη Νότια Κέρκυρα που θα στεγαστεί στα Βραγκανιώτικα. Σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη. Αποσαφηνίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου Ασάνη, για το οποίο είχα καταθέσει επανειλημμένα Ερωτήσεις στη Βουλή το 2022, και παραχωρείται πλέον στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για αποκατάσταση και αξιοποίηση.

Κλείνοντας αυτόν τον μικρό απολογισμό θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου στις πρόσφατες εκλογές, δίνοντάς μου νέο ρεκόρ ψήφων, και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να καταβάλω το μέγιστο των προσπαθειών για την υλοποίηση των έργων που έχουμε δρομολογήσει και την επίτευξη όσων έχουμε δεσμευθεί για τον τόπο μας. Εύχομαι σε όλους τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, να έχουν μια καλή νέα χρονιά με Υγεία, ευτυχία, δύναμη και προκοπή!».